Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Trädgårdsäpplen blir must i Sandhult

Publicerat onsdag 11 september 2013 kl 10.15
" Vi åt äpplen, vi gav bort, våra föräldrar gjorde mos, men det blir för mycket"
(4:30 min)
1 av 4
Felix Hermansson mustar äpplen. Foto: Åsa Dahlberg P4 Sjuhärad
2 av 4
Från vänster Richard Englund, Ulrik Malmborg, Alexander Englund och Maria Bohlin. Foto. Åsa Dahlberg P4 Sjuhärad
3 av 4
Äpplen. Foto: Åsa Dahlberg P4 Sjuhärad
4 av 4
Catarina Jonasson och Felix Hermansson i musteriet. Foto: Åsa Dahlberg P4 Sjuhärad

Dignade lådor, kassar, flyttkartonger och korgar till brädden fyllda med äpplen fyllde förmaket till Borås musteri och folk kommer långväga ifrån för att göra äpplejuice av sin skörd.

Hösten är här och det är dags för äppleskörd. Till Borås musteri i Sandhult kan man komma med sina kassar av äpplen och göra must. Och trots att musteriet bara är igång för andra säsongen så är det många som kommit hit.

Richard Englund, hans son Alex och sambon Maria Bohlin har tagit med sig äpplen från Mölnlycke, från trädgårdens enda äppleträd, men det blir nästan en och en halv dunk must ändå.

– Vi ska krossa äpplen, säger Alex.

Har du varit ute och plockat?

--Nä. Det gör mamma och pappa.

Vad är det för äppleträd som ni har?

– Vi fick just reda på det. Aroma heter det, säger Richard Englund.

Borås musteri drivs av Catarina Jonasson och Felix Hermansson. Det relativt nyöppnade musteriet har öppet på helgerna under äppelsäsongen och hade premiär i helgen som gick.

Äpple långt upp på väggarna 
Dignande kassar av äpplen fyllde musteriet och medan kunderan drack kaffe krossades äpplena till en massa där saften sedan pressades ur. I takt med musiken skvätte äpple långt upp på väggarna. Catarina Jonasson som också är nominerad till Borås miljöhjälte bland annat för musteriet, hade små bitar av äpple över hela sig. Hon berättar att det var just tillgången på äpplen på gården som fick dem att fundera på att starta ett musteri.

– Vi har ju nio gamla äppelträn och vi fick så många äpplen att vi inte riktigt visste vad vi skulle göra med det. Så då fick vi tanken att vi skulle starta ett musteri, säger Catarina Jonasson.

Musten håller sig drygt en vecka i kylskåp, men den går även att frysa ned, pastörisera för att få längre hållbarhet eller göra cider av. I kön för att få sina äpplen pressade hittade jag Helene Sandberg och Gabriel från Borås. De har burit hit minst 15 kassar fulla med äpplen och hoppas på mycket must.

– Vi har haft en tanke att vi ska äta våra egna äpplen och inte behöva köpa några under hösten. Men efter jul så har äpplena blivit lite tråkiga så då beslöt vi att prova att göra must, säger Helene Sandberg.

Must, kompott och mat till fåren
För Jutta och Ulrich Rudolph från Ulricehamn är det första gången som de gör must av sina äpplen. På gården utanför Bildsberg växer många okända och kända träd och här finns fler äpplen än paret kan ta hand om. Förutom must blir deras äpplen mycket annat.

– Vi saftar, kokar marmelad, äppelkompott och de som inte människor kan äta de älskar fåren, säger Jutta och Ulrich Rudolph.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".