Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot individuell värmemätning

Publicerat tisdag 10 september 2013 kl 04.59
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Alla nya lägenheter i Sverige bör utrustas med energimätare, så att lägenhetsinnehavaren får betala för sin egen värmekostnad. Det är ett förslag för energibesparing från näringsdepartementet som nu möter skarp kritik.

Allmänyttan har provat systemet med individuell mätning på några platser i landet och har kommit fram till att energikostnaderna ÖKAR i stället för att minska.

Kurt Eliasson är vd för SABO, allmännyttans centralorgansiation:

– Ett hus är ju som en termos, med ett ytterskal där värmen cirkulerar mellan lägenheterna.

Om man i flera lägenheter bestämmer sig för att höja innetemperaturen, då höjs temperaturen i hela huset. Våra mätningar visar då att åtgången på energi inne i termosen, i hela huset, ökar med ungefär tio procent.

De kommunala bostadsbolag som prövat sytemet med individuell värmenota har nu också tagit bort mätarna. Indivuduell mätning av värmeåtgången i nyproducerade lägenheter är en del av EU:s direktiv för energieffektivisering.

Inom unionen ska energianvändningen minskas med 20 procent fram till år 2020. Systemet med individuell mätning är dyrt, det framkom på ett branschmöte som SABO bjudit in till igår.

Teknik och driftkostnader för systemet överstiger snabbt eventuella energivinster, enligt de beräkningar som allmännyttan gjort.

Det finns en svaghet till med sytemet, enligt allmännyttan, och det är att kostnaderna för att mäta värmenotan i varje enskild lägenhet blir så hög att fastighetsägarna kommer att välja att fasa ut klassiska energirenoveringar som användande av treglasfönster och tilläggsisoleringar. Det här gäller för såväl såväl allmännyttan som de privata fastighetsägarna.

Kostnaden för dessa renoveringar kommer man inte längre att klara, om det här systemet ska införas, säger Kurt Eliasson vd för SABO.

– Det är redan idag svårt att räkna hem dom här energirenoveringarna.

– Så jag tror att Sverige måste ta ett omtag och låta Boverket titta över hela frågan med EU.s energisspardirektiv.

Tommy Johansson

Reporter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".