Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ulricehamn

Omsorgschef i Ulricehamn får sluta

Publicerat torsdag 9 januari 2014 kl 11.48
Chef: Allvarlig kritik
(1:39 min)
Processchefen Carita Brovall kommenterar problemen. Foto Jan-Åke Thorell

En äldreomsorgschef i Ulricehamn får sluta sitt jobb efter en starkt kritisk rapport från en oberoende konsult. Bland annat vet man nu inte om brukare fått den vård de har rätt till.

Har du märkt av problemen inom omsorgen i Ulricehamn, ring vår tipstelefon 033-177545 eller mejla p4sjuharad@sverigesradio.se

Det är svidande kritik som konsullten levererar i sin rapport, som bland annat kommit till efter flera års accelererande underskott. Följden blir att äldreomsorgschefen får lämna sina uppdrag, men hon ska inte ensam ses som någon syndabock, säger processchefen Carita Brovall:

– Det är en allvarlig kritik som riktar sig mot alla oss, inklusive mig.

Men det är bara en som får gå?

– Vi har haft ett samtal kring vad som krävs framöver och de åtgärderna kommer att behöva måste bryta struktur och kultur och är man del i kulturen och kanske också företrädare utav en kultur så är vår bedömning att det är små chanser att kunna göra det, säger Carita Brovall.

Framför allt handlar kritiken om en bristande ledning och styrning av verksamheten, men allvarligt är bland annat också att myndighetsbeslut har åsidosatts. Därmed kan man inte veta om brukarna fått rätt insatser.

– Jag tycker att den allvarligaste kritiken är att verksamheten satt sig över myndighetens beslut, dvs de beslut på biståndsbedömning som den enskilde fått kan vi egentligen inte säkerställa att de får, säger Carita Brovall.

Oppositionsrådet, socialdemokraten Inga-Kersti Skarland, välkomnar rapporten:

– Det är en bra rapport, den är tydlig. Den bekräftar det som vi i Socialdemokraterna befarat ända sedan vi fick känndeom om det här underskottet, säger hon.

Rapporten menar också att det har funnits en kultur som tillåter underskott och som jobbar mer med att hitta ursäkter än att vidta åtgärder.

Nu ska Ulricehamns kommun omgående ta fram en åtgärdsplan med de förbättringar som måste till samt leta ny verksamhetschef.

Chefen ska få andra arbetsuppgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".