Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN 24/10 2014

Petit choux till förrätt eller dessert

Publicerat fredag 24 oktober 2014 kl 10.54
Petit choux. Foto: Caroline Aronsson.

Radiokock Ann Hansson bjuder på det klassiska bakverket Petit choux - en fransk bakelse som kan fyllas med det mesta, även regelrätt mat.

Degen

  • 75 gr smör
  • 1½ dl mjölk
  • 1½ dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 äggvita
  1. Klicka ner smöret i en kastrull och tillsätt mjölken.
  2. Låt det koka upp och tillsätt därefter mjölet under kraftig omrörning. Rör om tills degen släpper från kanterna.
  3. Häll över degen i en bunke och vispa med elvisp tills den svalnat något.
  4. Tillsätt äggen ett i tagen och till sist äggvitan. Vispa några minuter till.
  5. Spritsa eller klicka ut bollar på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  6. Grädda i 200° i 10 minuter, sänk därefter till 175°, och grädda i ytterligare 20 minuter eller till petit chouxerna ser gyllenbruna ut. Öppna inte luckan under gräddningen.

Fyllningar

Förrätt: Skagenröra

Dessert: Chokladkräm, för 6-8 stycken.
Smält 100 gr mjölkchoklad i 1 dl grädde, kyl över natten, vispa med elvisp, hallongrädde (vispad grädde med rårörda hallon).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".