Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN 21/11-14

Philadelphiabullar med smak av pepparkaka

Publicerat fredag 21 november 2014 kl 10.39
Philadelphiabullar med smak av pepparkaka. Foto: Niclas Odengård.
Philadelphiabullar med smak av pepparkaka. Foto: Niclas Odengård.

Radiokock Ann Hansson siktar in sig på julsmaker i dagens recept - Philadelphiabullar med smak av pepparkaka.

Ca 30 st.

Bulldeg

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk, ljummen
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • ½ dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 7–8 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 100 g Philadelphiaost
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 ½ msk pepparkakskrydda

Garnering

  • 1 uppvispat ägg
  • pärlsocker
  • flagad eller hackad mandel
  1. Börja med degen. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av mjölken.
  2. Tillsätt resten av mjölken, smör, socker, salt och vetemjölet lite i taget. Blanda till en ganska kladdig deg.
  3. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
  4. Tryck ut degen i en långpanna, ca 25*30 cm. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200°. Blanda ihop fyllningen och lägg den i en spritspåse.
  6. Gör ca 30 hål i degen med mjölat finger och spritsa ner fyllning i varje hål. Om du inte har någon spritspåse fungerar det även att fördela smeten med två teskedar.
  7. Pensla ägg över kakan och strö över pärlsocker och mandel.
  8. Grädda mitt i ugnen i 18-25 minuter. Låt svalna något och skär sedan i rutor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".