Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SJUHÄRAD

Stafettsocionomer - slipper problem och tjänar bättre

Publicerat torsdag 27 november 2014 kl 14.50
Konsult: Man får en bra lön
(4:41 min)
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

En ny marknad har växt fram på socialkontoren - allt fler socionomer väljer att jobba som konsulter. De gör samma jobb med högre lön, och slipper ta del av en massa problem på arbetsplatsen.

Det handlar om personalbristen på landets socialförvaltningar och att det blivit allt vanligare med inhyrda konsulter, så kallade stafettsocionomer likt stafettläkarna.

Många fastanställda socialsekreterare väljer att sluta - ett tungt arbete med lite stöd från arbetsgivarna till de som ska utreda svåra barnärenden, och ökade krav - det är några av förklaringarna.

P4 Sjuhärad har träffat två socialsekreterare som tidigare har varit fast anställda på olika kommuner men som nu har gått över till att jobba som konsulter istället.

– Det är skönt att vara konsult. Det är tufft hos socialtjänsten idag. När man kommer till en arbetsplats där det är en jobbig situation så är det skönt att veta att tiden man är där är tidsbegränsad, då är det lättare att härda ut. Sedan slipper man gå in i diskussioner och tjafs, säger en av de som jobbar som konsult i en kommun i Sjuhärad.

När branschen med konsultande socialsekreterare uppstod är svårt att få svar på. En sökning på nätet ger en hel lång radda med olika bemanningsföretag som hyr ut socialsekreterare - eller socialsekreterare som hyr ut sig själva i egen regi.

De båda konsulter som jag träffar har lång erfarenhet, som anställda på olika kommuner men jobbar sedan cirka ett år som konsulter istället. Bättre arbetsvillkor och högre lön är fördelarna med att konsulta istället.

När det gäller lönerna vill konsulterna inte berätta vad de tjänar, den är inte avgörande menar de men den spelar naturligtvis in.

– När man jobbar över som konsult får man betalt för de timmar man jobbar över. Som, anställd får man timmar på flexen som man har svårt att hinna med att ta ut tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".