Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler positiva än negativa till trängselskatten

Publicerat onsdag 17 december 2014 kl 05.00
"Bilden av opinionen stämmer inte"
(1:54 min)
Betalstation mot sommarhimmel. Foto: Johanna Storm/SR P4 Göteborg
Foto: Johanna Storm/SR P4 Göteborg

I folkomröstning om trängselskatten i Göteborg blev det ett tydligt nej (57 procent) till trängselskatten. Men i en nyligen gjord opinionsundersökning är det fler som är positiva än negativa till såväl trängselskatt, Västlänk som det Västsvenska paketet.

Undersökningen har gjorts genom att 1026 göteborgare har intervjuats av undersökningsföretaget som är bär samma namn som dess ägare, Hanne K Larssen.

- Göteborgaren i stort sett är väldigt positiv till utbyggnad av kollektivtrafik, cykelvägar och mer positiv än negativ till Västsvenska paketet och Västlänken. Men till och med lite mer positiv till trängselskatten, säger Hanne K Larssen.

Hon har gjort undersökningen på eget uppdrag, för att få klarhet i en fråga som hon tyckte varit grumligt belyst i medier. 

I folkomröstningen röstade som bekant 57 procent av Göteborgarna nej till trängselskatt. Men i Hanne kK Larssens undersökning är bilden en annan. Nu är visserligen frågeställningarna inte helt jämförbara men Hanne K Larssen menar att bilden av opinionen kring trängselskatten inte stämmer

- Det går nästan inte en dag utan man kan läsa en ny arg insändare eller debattartikel i GP. Det känns faktiskt inte som att det är riktigt så bland göteborgarna i stort.

Undersökningen i siffror:
1026 göteborgare mellan 18-84 år är intervjuade. De svarande har fått svara på en 7-gradig skala från mycket positiv till mycket negativ. Har man svarat 5 till 7 på skalan räknas det som positiv, 1-3 som negativ.

83% är positiva till utbyggnad av kollektivtrafik.
75% är positiva till utbyggnad av cykelvägar.
69% är positiva till utbyggnad av järnvägsnätet.
51% är positiva till utbyggnad av vägnätet för bilar.

Västsvenska paketet
49% är positiva till Västsvenska paketet.
35% är negativa till Västsvenska paketet.

Västlänken
46% är positiva till Västlänken.
41% är negativa till Västlänken.

Trängselskatten
48% är positiva till att ha kvar trängselskatten.
44% är negativa till att ha kvar trängselskatten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".