Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
VÅRD

1 500 dör av sjukhusvistelsen varje år

Publicerat fredag 2 januari 2015 kl 13.00
SKL: Skapa en kultur där vårdrelaterade infektioner ses som oacceptabla
(1:22 min)
Akuten på Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS. Foto: P4 Sjuhärad.
Akuten på Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS. Foto: P4 Sjuhärad.

Ungefär 1 500 patienter dör varje år av att de får en infektion av att ligga på sjukhus. SKL har tittat på vad det kostar samhället varje år och hur det kan förebyggas.

Marie Källman är projektledare på SKL och i våras ledde hon en studie kring hur man kan förebygga vårdrelaterade infektioner.

Hon tittade då på landsting som ligger under riksgenomsnittet i andel vårdrelaterade infektioner som Västmanland, Gotland, Halland och Värmland för att se hur de arbetar.

– Det första handlar egentligen om att man skapar en kultur i hela organisationen där vårdrelaterade infektioner ses som oacceptabla, säger hon. 

-- Man kan naturligtvis inte förebygga precis alla vårdrelaterade infektioner men man kan skapa en sådan kultur att man har det sättet att arbeta, att vi inte ska se det här som en naturlig följd av en sjukdomsvistelse utan kulturen ska vara som att vi ska arbeta för att förebygga, det ska vara oacceptabelt hos oss att en patient blir smittad.

Marie Källman tar också upp vikten av att identifiera riskpatienterna, att inte ha för mycket tygdraperier och tygmöbler utan material som är lätta att rengöra, att ha utrustning som är bunden till endast en patient och att städningen är välplanerad.

Över 2 miljarder kronor skulle man kunna spara varje år inom den svenska sjukvården om de vårdrelaterade infektionerna minskade med en tredjedel.

– Det är väldigt mycket pengar i det här förutom det enorma lidandet som blir för de här patienterna så handlar det om mycket pengar. Man räknar med att ungefär 1500 personer dör varje år i Sverige som en direkt eller indirekt följd av en vårdrelaterad infektion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".