Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN 19/12-14

Pepprig sill, lax och hemlagad hovmästarsås

Publicerat fredag 19 december 2014 kl 09.23
Citrus och ingefärsgravad lax. Foto: P4 Sjuhärad.
1 av 2
Citrus och ingefärsgravad lax. Foto: P4 Sjuhärad.
Ett mindre julbord växer fram i vår studio. Foto: P4 Sjuhärad.
2 av 2
Ett mindre julbord växer fram i vår studio. Foto: P4 Sjuhärad.

Radiokock Göran Nilsson inriktar sig förstås på julbordet denna vecka: citrus och ingefärsgravad lax, pepprig sill och en läcker hemlagad hovmästarsås.

Citrus och ingefärsgravad lax

15 personer på buffé

  • 1 kg laxfilé
  • 4 msk socker
  • 2.5 msk salt
  • 1 msk krossad vitpeppar
  • 1limefrukt
  • 1 apelsin
  • 1 citron
  • 3 cm färsk ingefära
  1. Blanda socker,salt och vitpeppar i en bunke.
  2. Riv skalet på lime ,apelsin, citron och blanda ned i sockerblandningen.
  3. Pressa över lime, apelsin och citronsaft över laxen.
  4. Strö socker blandningen över laxen.
  5. Skala och riv ingefära över laxen.
  6. Lägg plast över laxen och ställ in i kylen i ett dygn
  7. Vänd på laxen och låt stå ytterligare i ett dygn.
  8. Skiva upp laxen i fina skivor.
  9. Servera hovmästarsås till laxen

Pepprig inlagd sill smaksatt med hallonvinäger

10-12 pers. på buffé

  • 1 burk 5-minuterssill (420-450 g)
  • 1 dl majonäs
  • 1 dl cremé fraiche
  • 1 1/2 msk hallonvinäger
  • 1 1/2 krm grovmalen svartpeppar
  • 1 1/2 krm citronpeppar
  • 1 msk socker
  • 1/2 tsk salt
  1. Blanda alla ingredienser utom sillen i en bunke.
  2. Skiva sillen i bitar och lägg ner i majonäsblandningen och låt stå över natten.

Rödbetssallad

6-8 personer på buffé

  • 3 dl tärnade rödbetor
  • 1 rött äpple, tärnat med skal
  • Rivet skal från en apelsin
  • Saft från en halv apelsin
  • 1 dl majonnäs
  • ½ dl cremé fraiche
  • Salt och vitpeppar från kvarn

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och nymalen vitpeppa från kvarn.


Hovmästarsås smaksatt med kallpressad rapsolja

8 -10 personer på buffé

  • 2 msk svensk senap
  • 1.5 msk socker
  • 1 nypa salt
  • Vitpeppar från kvarn
  • 1 dl rapsolja
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 1 knippe dill, finhackad
  1. Blanda senap socker och salt i en bunke.
  2. Vispa försiktigt ner oljan med en ballongvisp till en tjock sås.
  3. Blanda ner dillen och krydda med lite vitpeppar från kvarn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".