Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN 16/1-15

Citrusmarmelad och Apelsinsaft

Publicerat fredag 16 januari 2015 kl 10.00
Citrusmarmelad och Apelsinsaft. Foto: Niclas Odengård.
1 av 2
Citrusmarmelad och Apelsinsaft. Foto: Niclas Odengård.
Blandad kompott blir smarrig marmelad. Foto: Ann Hansson.
2 av 2
Blandad kompott blir smarrig marmelad. Foto: Ann Hansson.

Det är billigt med citrus så här års, och därför blev det saft och marmeladpyssel när radiokock Ann Hansson tittade förbi. Hon tipsar om två enkla och bra recept.

Citrusmarmelad

  • 1,5 kg citrusfrukter, exempelvis apelsin, clementin, blodapelsin, lime eller grape om man vill ha en lite bittrare smak.
  • 1 liter vatten
  • 1 kg syltsocker med pektin
  1. Skär av skalet så tunt som möjligt på frukterna. Strimla i tunna strimlor.
  2. Skär bort det vita på frukterna och dela sedan fruktköttet i mindre bitar.
  3. Häll skal och fruktkött i en kastrull. Häll på vattnet och låt allt koka upp.
  4. Sänk värmen när det kokar och låt det småputtra i 20-25 minuter.
  5. Rör om då och då och pressa fruktköttet mot kanterna. Prova någon skalbit då och då för att känna att de blivit mjuka.
  6. Tillsätt sockret, koka upp igen och låt det sedan småputtra i 10 minuter.
  7. Gör ett marmeladprov genom att hälla lite marmelad på ett tefat och ställa in i kylen i ca en minut. När man drar med en sked genom marmeladen ska den ej rinna ihop igen.
  8. Häll upp på väl rengjorda burkar, förslut och låt dem svalna upp och ner.
  9. Förvara marmeladen i kylskåp för bästa hållbarhet.

Apelsinsaft

Ca 1-1,5 liter

  • 1 kg citrusfrukter, tex. apelsin, mandarin, blodapelsin
  • 0,5 liter vatten
  • 7,5 dl strösocker
  • 0,5 msk citronsyra
  1. Skär av skalet så tunt som möjligt. Koka skalen i vatten i 10 minuter.
  2. Blanda socker och citronsyra i en bunke. Slå över det kokande vattnet med skalen i.
  3. Rör om och låt sockerlagen svalna, rör lite då och då så att sockret löses upp.
  4. Pressa de skalade frukterna men tänk på att de är ganska sköra när skalet är borta.
  5. Blanda ner den pressade juicen i sockerlagen.
  6. Sila och häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara saften i kylskåp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".