Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Malins mördare tackade nej till psykologstöd

Publicerat tisdag 20 januari 2015 kl 05.32
Kommunen: "Han avböjde fortsatt stöd"
(1:33 min)
Blommor, ljus och hälsningar på gångvägen i Sparsör i närheten av där Malin hittades. Foto: P4 Sjuhärad Arkiv
Blommor, ljus och hälsningar på gångvägen i Sparsör i närheten av där Malin hittades. Foto: P4 Sjuhärad Arkiv

Malin Kristiansens mördare var i behov av fortsatt psykologstöd efter den slutna ungdomsvården, det ansåg både ungdomshemmet och kommunen som erbjöd honom det men han tackade nej.

2009 dömdes Malin Kristiansens mördare till tre års sluten ungdomsvård. Under den tiden hade kommunens socialtjänst flera möten med ungdomshemmet, där killen avtjänade sitt straff, hans familj och honom själv. Den samlade bedömningen var att han var i behov av fortsatt stöd när straffet var avtjänat.

– Vi bedömde ett behov av uppföljande stöd, som vi också erbjöd, säger Hans Abrahamsson, som är chef för individ- och familjeomsorgen i stadsdel Norr i Borås - som av sekretesskäl inte vill gå in närmare på varför man gjorde den bedömningen.

Det är hemkommunen, i det här fallet Borås, som har ansvar för vad som händer med en ungdom efter sluten ungdomsvård. Enligt Hans Abrahamsson hade kommunen gjort upp en plan med fortsatt psykologstöd till den unge mannen men när han släpptes ut från ungdomshemmet blev det ändå inte så.

– Han avböjde fortsatt stöd, säger Hans Abrahamsson.  

Hur såg ni på det?

– I och med att vi föreslog detta, så var det vår tanke, vår önskan och vår bedömning, så vi ser ju naturligtvis olyckligt på att man inte tar emot det stöd som erbjuds, säger Abrahamsson.

Mordet och våldtäkten på 16-åriga Malin Kristiansen i Sparsör 2009 aktualiserades på nytt för några veckor sedan i och med TV3:s programserie "Mordet", där man rekonstruerar mord.

I samband med det kom det fram att Malins mördare återigen misstänks för våldtäkt på en ung tjej. Denna gång på Cypern, rättegången mot honom pågår.

Hans Abrahamsson, individ- och familjeomsorgschef i Borås, vill inte spekulera kring de nya misstankarna men säger att han inte anser att kommunen kunde gjort mer för att få den dömde att ta emot fortsatt stöd.

– Vi kunde inte göra så mycket mer, han var över 20 år när den slutna ungdomsvården avslutades och då kan man inte tillämpa lagen om vård av unga, som är den tvångslagstiftning som gäller yngre, säger Hans Abrahamsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".