Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN 23/1-15

Majsplättar med mangosalsa och blomkålspuré

Publicerat fredag 23 januari 2015 kl 10.30
Vegetariskt recept: Majsplättar med avokado och mangosalsa samt blomkålspuré. Foto: Niclas Odengård.
Vegetariskt recept: Majsplättar med avokado och mangosalsa samt blomkålspuré. Foto: Niclas Odengård.

Radiokock Göran Nilsson bjussar på ett smakfullt vegetariskt recept med hetta: Majsplättar med en nypa chili, avrundat med mangosalsa och blomkålspuré.

Plättarna, 4 portioner

  • 1/2 röd chilifrukt
  • 1/2 kruka koriander
  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 2.5 Dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 340 g majskorn
  • Smör 
  1. Dela, kärna ur och finhacka chilifrukten.Finhacka koriander.
  2. Vispa ihop ägg och mjölk. Vispa ner vetemjöl, bakpulver och.
  3. Blanda ner chili och koriander och majs.
  4. Låt smeten vila i kylskåp i 30 minuter.
  5. Stek ca 12 lite högre plättar i ett plättlagg i rikligt med smör. 

Mangosalsa med avokado, 4 personer 

  • 1 msk olivolja
  • En halv rödlök, mycket fint hackat
  • 1 mogen stor mango, tärnad
  • 2 mogna avokado, tärnad
  • 1/2 kruka färsk koriander, hackad
  • 1/2 röd chilifrukt, mycket finhackat
  • Saften från 1 limefrukt
  • 1 tsk socker
  • Salt

Blanda alla ingredienser till salsan och smaka av med lite salt 


 Blomkålspuré, 4 personer

  • 1 litet ekologiskt blomkålshuvud (ca 300 g)
  • 1 potatis
  • 25 g smör i tärningar
  • 0.5 dl grädde
  • Salt
  1. Rensa bort blad och skal från blomkålen, dela huvudet i små bitar.Skala potatisen och skär den i små bitar. Koka blomkålen och potatisen mjuk i ca 10 minuter.
  2. Häll bort vattnet och ställ hastigt tillbaka kastrullen på spisen några sekunder.så att vattnet ångar bort.
  3. Mixa alltsammans några minuter i en hushålsmaskin eller stavmixer, blanda ner smöret och mixa en minut.Häll ner den varma grädden och mixa i 30 sekunder.Smaka med lite salt.

 Servera majsplättarna på tallrikar tillsamman med salsan och blomkålspuré,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".