Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borås sponsring gav fotbollsresor för chefer

Publicerat tisdag 3 februari 2015 kl 05.51
AB Borstäders VD: Inte enbart för nöje
(1:49 min)
AB Bostäders vd Sven Liljegren. Foto: Jan-Åke Thorell.
AB Bostäders vd Sven Liljegren. Foto: Jan-Åke Thorell.

Förra året sponsrades Elfsborg med hundratusentals kronor från Borås kommunala bolag. För AB Bostäders chefer har sponsringen inneburit resor till bortamatcher och middagar.

Sven Liljegren, som är vd för AB Bostäder, ser resorna som ett sätt att hålla kontakt med näringslivet.

– Det är väldigt mycket inom byggsektorn, men det är också inom…det kan vara bank, det kan vara olika tjänsteföretag. Du har även representanter för kommunen med på resorna. De träffar vi i och för sig ändå, men... Så att det är ett väldigt brett spektra av representanter med på de resorna.

Du kan inte se någonting problematiskt med att det är just ledningsgruppen som får åka?

– Nej, jag tycker det är rätt så… Jag tycker att det är riktigt att… Ledningen är ju de som representerar företaget, och det är företaget vi representerar. Vi är inte där för enbart det egna nöjet utan vi är representanter för AB Bostäder, och då är det ledningsfolk.

Exklusiva platser
Under förra året sponsrade AB Bostäder Elfsborg med 367 000 kronor. För pengarna fick bolaget bland annat 190 sittbiljetter, som lottas ut bland hyresgästerna, och fyra platser med middag och dryck på Elfsborgs fotbollsgala.

I avtalet ingår också fyra exklusiva platser till klubbens sponsorresa, med inträde till en bortamatch, middag, mingel och vistelse på ett citat ”förstklassigt hotell”. De här resorna har – både förra året och tidigare år – varit reserverade för bolagets chefer.

Vad har ni fått ut av de här resorna rent konkret?

– Ja, det kan jag inte säga att vi har fått ut något rent konkret. Utan vad vi har gjort är att vi har byggt ett kontaktnät, vi har ökat har ökat våra kontakter bland näringslivet i Borås, säger AB Bostäders vd Sven Liljegren.

Måste man träffa dem i samband med fotbollsmatcher?

– Nej, det behöver man inte alls göra, det finns inget som säger att man måste träffas då, men det kanske är då man gör det.

Besök i VIP-lounge 
Även det kommunala bolaget Industribyggnader i Borås har ett sponsoravtal som innebär att de får följa med på resor, bland annat till en bortamatch i Europa League. Men de har valt att inte åka, enligt vd Lars Nordin.
Däremot har de besökt den VIP-lounge på Borås Arena som de får tillträde till, tillsammans med kunder.

Enligt Lars Nordin är matcherna en viktig mötesplats för inflytelserika boråsare.

– De som finns på matcherna, de vet vad som händer i stan.

Så det är lite av en mötespunkt för makthavare egentligen?

– Precis. Och det är värt väldigt mycket.

Kan gå över gränsen
På Institutet mot mutor tycker man hela upplägget låter tveksamt.

– På något sätt skulle det kunna innebära att de påverkas i sin tjänsteutövning. Då kan man gå över gränsen till vad som ses som olagligt.

Läs mer här >>>

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".