Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN 6/2-15

Krispig torskrygg med dillsky

Publicerat fredag 6 februari 2015 kl 10.31
Recept på krispig överbakad torskrygg med tärnade rotfrukter och syrlig dillsky. Foto: Niclas Odengård.
Recept på krispig överbakad torskrygg med tärnade rotfrukter och syrlig dillsky. Foto: Niclas Odengård.

Radiokock Göran Nilsson tipsar om en krispig överbakad torskrygg med tärnade rotfrukter och syrlig dillsky - ett fredagsmys i Omega 3-tecknet.

Fisken, för 4 personer:

  • 4 bitar tjock torskrygg á100g
  • 1 tsk salt
  • 1/2 msk fänkålsfrön
  • 1/2 dl ströbröd
  • 2 msk finhackad persilja
  • 50 g smör
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Krydda torsken med salt, lägg bitarna i en smord ugnsäker form. 
  3. Stöt fänkålsfrön i en mortel och blanda ner ströbröd och persilja. Strö blandningen över fisken och hyvla på smöret.
  4. Ugnsbaka fisken i ugnen i ca 25 minuter.(med termometer skall det vara 55 grader innetemperatur).

Såsen:

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 dl torrt vin
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • 2 msk mjukt smör blandat med 2 msk finhackad dill
  1. Färs schalottenlöken i smör utan att den tar färg i en kastrull.
  2. Tillsätt vitt vin, vatten, grädde och kycklingfond.
  3. Låt såsen koka till lagom tjock konsistens.
  4. Vispa ner dillsmöret och smaka av med lite salt.

Grönsaker:

  • 100 g kålrot, skalad och tärnad
  • 1/2 -1 fänkål, tärnad
  • 1 morot, skalad och tärnad
  • 1 sötpotatis. skalad och tärnad
  • Smör
  • Salt
  1. Koka upp vatten och koka dem tärnade rotfrukterna och fänkål i 1 minut.
  2. Smörfräs grönsakerna i smör så att dom blir lite knapriga. Smaka av med lite salt.

Lägg grönsakerna i botten på fyra tallrikar. Lägg på torsken, häll såsen runt torsken och garnera med dill. Servera ny kokt potatis till torsken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".