Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Traditionella semlan vinner på Gullkragens

Publicerat tisdag 17 februari 2015 kl 10.55
Bagaren: Det blir runt 1 500-2 400 semlor under dagen
(1:17 min)
Foto: Lisa Ericsson.
1 av 5
Foto: Lisa Ericsson.
Auli Dietz och Anne Gottfridsson, mor och dotter handlar en traditionell semla. Foto: Lisa Ericsson.
2 av 5
Auli Dietz och Anne Gottfridsson, mor och dotter handlar en traditionell semla. Foto: Lisa Ericsson.
Roger Olsson, ägare Gullkragens konditori. Foto: Lisa Ericsson.
3 av 5
Roger Olsson, ägare Gullkragens konditori. Foto: Lisa Ericsson.
Foto: Lisa Ericsson.
4 av 5
Foto: Lisa Ericsson.
Foto: Erika Larsson/SR.
5 av 5
Ett alternativ till den vanliga semlan är semmelwrappen. Foto: Erika Larsson/SR.

Svenskarna köper i genomsnitt 4-5 semlor per person och år vilket totalt betyder drygt 40 miljoner semlor varje år, enligt Sveriges bagare & konditorer, bageribranschens branschorganisation.

Semla med vanilj, nutella eller kanske blåbär? Det finns en hel del att välja mellan nu när fettisdagen är här och det bakas för fullt på konditorierna runtom i staden.

– Det blir någonstans mellan 1 500-2 400 semlor som vi bakar idag, säger ägaren till Gullkragens konditori Roger Olsson.

Inne på Gullkragens konditori som ligger på Druvefors är det många som håller sig till det traditionella bakverket när de handlar. Men det finns också dem som skippar semlan helt och hållet under fikapausen.

– Det är för mycket bröd på en semla och grädde och sånt. Jag valde en bananbiskvi istället, säger Adam.

Du har valt en vanlig semla?

– Det är väll semledagen så då har man inget val, säger Fredrik.

Auli Dietz och hennes dotter Anne Gottfridsson valde att köpa en traditionell semla att ta med sig.

– Min flicka sa att de har Borås bästa semlor så därför tog vi oss hit. I Finland bakar de piroger och sånna saker men inte sådana goda semlor som här, säger Auli Dietz.


Ordet semla kommer från latinets simila som betyder vetemjöl. Forskare har fastställt att orden semla, simla och andra synonyma motsvarigheter finns hos antikens folk - romare, greker, araber - och betecknar ett bakverk "skapat av finaste vetemjöl".

Fettisdagsbulle och fastslagsbulle är andra namn på semlan med anknytning till den katolska fastetiden och den tid på året då detta bakverk avnjöts.

Källa: Sveriges bagare och konditorer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".