Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

SP forskar för att ersätta djurtester

Publicerat fredag 27 februari 2015 kl 06.12
Forskaren: Man slipper göra djurförsök
(2:00 min)
Emma Eriksson. Foto: Erika Larsson/SR.
1 av 6
Emma Eriksson. Foto: Erika Larsson/SR.
Labb inne på SP. Foto: Erika Larsson/SR.
2 av 6
Labb inne på SP. Foto: Erika Larsson/SR.
Kylskåpet inne i cellodlingslabbet på SP. Foto: Erika Larsson/SR.
3 av 6
Kylskåpet inne i cellodlingslabbet på SP. Foto: Erika Larsson/SR.
Foto: Erika Larsson/SR.
4 av 6
Foto: Erika Larsson/SR.
Emma Eriksson. Foto: Erika Larsson/SR.
5 av 6
Emma Eriksson. Foto: Erika Larsson/SR.
Foto: Erika Larsson/SR.
6 av 6
Foto: Erika Larsson/SR.

För att slippa använda djurförsök jobbar Emma Eriksson på SP i Borås för att hitta bättre testmetoder. Bra för djuren, men kanske också bättre för människan.

– Det är väldigt spännande att vi får vara med och bidra till att det tas fram djurfria testmetoder som gör att man slipper göra djurtester, säger Emma Eriksson som jobbar på Sveriges enda labb som godkänts av EU att utvärdera nya djurfria analysmetoder.

Varje år används otaliga djur i djurförsök runtom i landet i forskningens namn. På Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP, är man en del av ett projekt där man tillsammans med tre andra labb i Europa arbetar med att validera cellbaserade metoder.

Labbet uppfyller de krav som EU ställer för att det ska få vara ett av labben som får vara med och göra så kallade in vitro-tester, det vill säga att testa kemikalier i ett labb på en cell istället för på ett djur.

För att en metod som testas ska kunna ersätta en metod med djurtester krävs det att den testas utan och innan och det är här som sker just nu i labbet.

– Det är en metod som ska identifiera hormonstörande kemikalier. Nu ska vi börja producera data i labbet och i bästa fall visar sig metoden så bra så att man kan börja använda den, säger hon och fortsätter,

– Det är ju säkert en tre-fyra år innan den metoden som vi validerar kan upptas och ingå i ett regelverk. Men man måste ju starta någonstans. 

Enligt Emma Eriksson är det inte bara av etiska skäl som forskningen vinner på om man kan bli av med djurtester.

– Bara för att man mätt en sak i ett djur så behöver inte det betyda att effekten är densamma i människa. Så det finns inte bara utrymme för att slippa djurförsök utan även till att ta fram bättre testmetoder som kan förutsäga effekten hos människan bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".