Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Fortsatt energieffektivisering i livsmedelsbutiker

Publicerat onsdag 12 augusti 2015 kl 07.55
Ulla Lindberg: Vi måste spara på energin i livsmedelsbutikerna
(4:15 min)
Ulla Lindberg
1 av 6
Ulla Lindberg. Foto: Madeleine Gustafsson/SR
Dörrar till köttprodukter
2 av 6
Dörrar till köttprodukter. Foto: Madeleine Gustafsson/SR
Frysdiskar Ica city Knalleland
3 av 6
Frysdiskar. Foto: Madeleine Gustafsson/SR
Frysdiskar
4 av 6
Frysdiskar. Foto: Madeleine Gustafsson/SR
Delikatessavdelnings diskar
5 av 6
Delikatessavdelningens frysdiskar. Foto: Madeleine Gustafsson/SR
Temperatur på glassdiskar
6 av 6
Temperatur på glassdiskar. Foto: Madeleine Gustafsson/SR

Livsmedelsbutiker kräver mycket energi i olika former, och smarta lösningar krävs för att energiförbrukningen ska bli mindre. Nätverket BeLivs samordnar projekt för att öka energieffektiviseringen. 

Många livsmedelsbutiker måste försöka minska sin energiförbrukning, och detta kan göras om man gör en ombyggnad av butiken.

Belysning, ventilation, uppvärmning och kylning är det som drar mest energi i livsmedelsbutikerna. Därför måste man testa smarta lösningar för att både spara på kostnad, miljö och matens kvalité. 

BeLivs är ett nätverk som samordnades av energimyndigheten år 2011. De samverkar för en ökad förbättring av livsmedelshantering och riktar sig till alla enheter som är intresserade över energieffektivisering inom livsmedelsbutiker. 

Ulla Lindberg jobbar på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) i Borås och har hand om frågor inom energieffektivisering av livsmedelskyla och hon är koordinator till nätverket BeLivs.

Hon tycker att det är väldigt viktigt att föra ut kunskap och nytta till näringslivet och hon anser att det kan man göra genom att vara med i nätverket BeLivs. 

I BeLivs har man tagit fram intressanta projekt som handlar om energieffektivisering och sedan har man fördelat projekten mellan de som är med i nätverket. Genom att göra så har man tagit del av varandras resultat för att sprida kunskap och erfarenheter, säger Ulla Lindberg.

Att införskaffa dörrar till alla mejeriprodukter gör att kylan hålls där den ska vara, vilket gör att värmen i lokalen blir mer jämn och förbrukar alltså mindre energi. I en livsmedelsbutik i Borås rapporterade P4 Sjuhärad förra året om att de minskat sin energiförbrukning med 70% tack vare att de installerat dörrar till kylvarorna.

Ulla Lindberg menar att alla olika parter vinner på att livsmedelsbutikerna gör en ombyggnad för att minska energiförbrukningen.

– Vi har butikerna som kan göra åt mindre energi, man får jämnare temperatur på matvarorna vilket gör att kvalitet ökar och hållbarheten blir längre. Kunderna vinner på det för det blir ett behagligare inneklimat och bättre kvalitet på maten man köper. Men viktigast av allt så är det miljön som vinner på det, säger Ulla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".