Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN

Festlig fylld lövbiff med duchessepotatis

Publicerat fredag 13 november 2015 kl 10.34
Fylld lövbiff med krämig sås serverat med duchessepotatis smaksatt med Västerbottensost Foto: Petra Svedjevik/SR
Foto: Petra Svedjevik/SR

Vår radiokock Ann Hansson bjuder på fylld lövbiff med krämig sås serverat med duchessepotatis smaksatt med Västerbottensost.

4 portioner

500-600 gr lövbiff av innanlår
100 g naturell färskost
1 pkt (140 g.) bacon
10 cm purjolök
Salt & nymald svartpeppar
Smör till stekning

Sås

1,5 msk mjöl
2 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
100 g naturell färskost
Kinesisk soja

Duchessepotatis

1 kg mjölig potatis
3 msk smör
2 dl mjölk
1 ägg
2 dl finriven Västerbottensost
Salt & nymald svartpeppar
Finhackad persilja

Ugn 225° i ca 15 minuter

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 20 minuter eller tills den är mjuk. Häll av vattnet och tillsätt smör och mjölk. Sätt tillbaka på plattan och låt mjölken bli varm. Mosa potatisen med en elvisp och vispa sedan moset luftigt. Tillsätt ägget och osten och smaka av med salt och peppar. Lägg moset i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa ut moset i toppar på en plåt med bakplåtspapper.

Strimla baconet och skiva purjolöken fint. Fräs det en stund i en het stekpanna, börja med baconet och tillsätt purjolöken efter en stund. Lägg upp på ett hushållspapper och låt det svalna. Blanda baconfräset med färskosten. Salta och peppra lövbiffskivorna och fördela ostkrämen på alla skivor fast bara på halva skivan. Vik ihop och tryck till lite lätt.

Hetta upp en stor stekpanna med en klick smör i. Lägg i köttskivorna när smöret har tystnat och stek 1-2 minuter på varje sida på ganska hög värme. Lyft ur skivorna och lägg dem på en tallrik. Sänk värmen och tillsätt eventuellt lite mer smör och pudra därefter över mjölet. Blanda om väl och tillsätt grädde,  mjölk och färskost. Låt det puttra upp och tillsätt en skvätt soja. Lägg tillbaka lövbiffen och låt allt puttra under lätt omrörning i 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja.

Gratinera duchessepotatisen mitt i ugnen på 225° i ca 15 minuter.

Servera med en kokt grönsak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".