Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN

Biff á la Rydberg med senapsgrädde

Publicerat fredag 20 november 2015 kl 09.39
Biff á la Rydberg Foto: Malin Björk
Biff á la Rydberg Foto: Malin Björk

Radiokocken Göran Nilsson bjuder på en klassiker med oxfilé, Biff á la Rydberg med senapsgrädde.

Biff á la Rydberg med senapsgrädde

4 personer

600 gram oxfilé
800 gram potatis
1 gul lök
4 äggulor i sitt skal
2 msk finhackad persilja
Smör och matolja
Salt och nymalen vitpeppar från kvarn

  1. Skala och skär potatisen i tärningar. Råstek potatisen i smör och lite rapsolja i en mycket het stekpanna till potatisen är gyllenbrun, salta och peppra.
  2. Skär upp oxfilén i lika stora tärningar som potatisen och finhacka löken.
  3. Hetta upp en stor stekpanna på hög värme med smör och lite rapsolja.Salta och peppra med vitpeppar från kvarn.
  4. Blanda ner oxfilén i stekpannan och sedan löken. Rör inte omkring i stekpannan hela tiden utan låt alltsammans ligga stilla några minuter, rör sedan om så att det blir en fin stekyta.
  5. Knäck äggen i en bunke och spar halva äggskalet, ta upp äggulan från bunken med handen och lägg äggulan i det halva äggskalet.
  6. Lägg potatisen på den ena sidan av tallriken och köttet på den andra. Lägg skalet med äggulan i mitten och strö på lite finhackad persilja.

Senapsgrädde

2 dl grädde
1 msk colmans senapspulver
1 msk socker
1 tsk senapsfrön
1 nypa salt

Lägg alla ingredienser i en bunke och vispa till en lagom tjock massa.

Hemlagad senap på colmans senapspulver

1 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
0.5 tsk salt
3 msk socker
1.5 dl senapspulver
1 msk vetemjöl
2 msk rapsolja

  1. Koka upp vatten med vinäger, salt och socker. Rör så att sockret löst sig.
  2. Blanda senapspulver och mjöl i en skål och rör ner det varma vattnet till jämn och fin senap.
  3. Låt stå mins i 10 minuter och svälla till sig.
  4. Rör ner olja droppvis.
  5. Förvara med lock i kylen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".