Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
FREDAGSINTERVJUN 27/11

Haifa och Saleh möter människor genom sin mat

Publicerat fredag 27 november 2015 kl 10.15
Haifa Dasouki: Mat är ett sätt att komma närmre varandra
(11 min)
Haifa Dasouki och Saleh Miro, med Salehs falafel. Foto: Magdalena Brander/SR
1 av 5
Haifa Dasouki och Saleh Miro, med Salehs falafel. Foto: Magdalena Brander/SR
Haifa Dasouki. Foto: Magdalena Brander/SR
2 av 5
Haifa Dasouki. Foto: Magdalena Brander/SR
Haifa Dasoukis pizzor. Foto: Magdalena Brander/SR
3 av 5
Haifa Dasoukis pizzor. Foto: Magdalena Brander/SR
Saleh Miro och Haifa Dasouki. Foto: Magdalena Brander/SR
4 av 5
Saleh Miro och Haifa Dasouki. Foto: Magdalena Brander/SR
Pizza och piroger. Foto: Magdalena Brander
5 av 5
Pizza och piroger. Foto: Magdalena Brander

Veckans radiokockar Haifa Dasouki och Saleh Miro är från Syrien, men bor sedan ett år tillbaka i Timmele. Genom maten får de nya vänner.

I deras kök lagas det idag pizzor, piroger och falafel. Lägenheten som de bor i hyr de av Migrationsverket. Här har de bott sedan drygt år tillbaka, tillsammans med sina tre barn. För en månad fick de uppehållstillstånd, vilket innebär att de får stanna i Sverige. I januari flyttar de till ett parhus i Dalum.

Haifa och Saleh är från Syrien, men innan de kom hit bodde de 17 år i Saudiarabien. När de inte fick tillstånd att stanna där längre, då Salehs jobbkontrakt gick ut, kunde de inte återvända till Syrien på grund av kriget. De tog då beslutet att komma till Sverige för barnens skull.

Stort intresse
Saleh, som lagar falafeln, säger att det är inte något märkvärdigt med deras mat egentligen - alla kan göra det.

– Det viktigaste är att du är lycklig när du lagar maten. Om du är olycklig så blir det inte samma smak, säger Saleh Miro.

Mat är ett stort intresse för dem båda.

– Jag gillar att laga mat, men jag är inte kock. Att laga mat är mitt intresse, säger Saleh och fortsätter:

– Ibland skickar jag min fru för att shoppa, och jag stannar här och lagar mat.

Haifa gillar också att laga mat. 

– Jag gillar när det kommer besökare hit och jag får bjuda på mat, säger hon.

Haifa är utbildad lärare och vill gärna arbeta med människor. Deras "plan b" är att driva en restaurang. Saleh har arbetat som säljchef, men kan också tänka sig att driva en restaurang, om han inte får jobb.

Hur är det egentligen att ha brutit upp från allt?

– Ibland vill jag inte prata om det. Det är för svårt då och saknar jag allt.
Jag måste tänka att det är ett nytt liv, och tänka framåt. Mina minnen ger mig energi att börja om livet här, och fortsätta att leva. Jag måste fortsätta, säger Haifa.

Nya vänner
För Haifa Dasouki och hennes man Saleh Miro har maten gett många nya möten med människor, och nya vänner. De säger att laga mat är ett bra sätt att komma närmre människor

– I den arabiska världen så bjuder vi ofta in på mat, säger Haifa.

Och här i Timmele har de mött många, och fått nya vänner, tack vare maten.
– En kvinna ville göra en beställning till en lunch, och när hon kom för att hämta maten, så blev vi vänner, säger Haifa.

– Livet går vidare. Det är konstigt att börja om i den här åldern, men du måste.

– Förut var det vi som lärde barnen. Idag är det barnen som lär oss, säger Saleh.

Haifa och Saleh trivs bra på en liten ort, men ser fram emot flytten till ett parhus med trädgård där de kan odla örter.

– En vän säger att vi har gett liv till Timmele, säger Haifa.

Här hittar du Haifa och Salehs recept.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".