Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Boråsdom innebär miljarder för kommuner

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 10.36
Advokat: Förlorarna är vi som byggt upp detta
(1:17 min)
Advokat Olle LindebladFoto: Bo Thorin.
Advokat Olle Lindeblad Foto: Bo Thorin.

Kommuner kan fortsätta plocka ut pengar ur kommunala elnätsbolag, för att täcka förluster i andra bolag. Det blir konsekvensen av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen idag.

Borås stad har rätt att föra över miljonvinster från kommunens elbolag till förlustföretag som Djurparken och andra kommunala bolag.

Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom idag, att kommunala elnätsbolag inte omfattas av den kommunala självkostnadsprincipen, utan att ellagens reglering av hur stora avgifter nätbolagen får ta ut går före. Där är det tillåtet att också ha en rimlig avkastning på kapitalet och att självkostnadsprincipen inte ska gälla.

Domen berör ett hundratal kommuner i landet och sammantaget cirka 15 miljarder kronor.

Borås Elnät AB som ägs av Borås stad har sedan företagets bildande 1996 tagit ut mångmiljonvinster och fört över pengarna via skattefria koncernbidrag till moderbolaget Borås Stadshus. Pengarna har sedan slussats vidare till andra kommunala bolag i koncernen. Därmed har Djurparkens och andra bolags förluster kunnat täckas. De senaste tio åren har närmare 150 miljoner kronor plockats ut elnätsbolag.

Boråsadvokaten Olle Lindblad har drivit frågan att det inte ska vara tillåtet att ta ut överpriser på el utan kommunallagens bestämmelse om självkostnadsprincip ska gälla. Han menar att det här strider mot lagen. Kommunens elnätbolag, som har monopolställning, borde enligt honom omfattas av den kommunala självkostnadsprincipen och bara få göra så stora överskott som behövs för investeringar i det egna elnätet.

– Det känns ju lite udda när en drivit en sak i så många år att man inte fått gehör för sina synpunkter. Nu får jag inse att en domstol slutligen uttalat att jag har fel. Tyvärr så kanske man får det intrycket då man läser Högsta Förvaltningsdomstolen att det är politik som styrt utgången, säger Olle Lindblad.

Frågan har gått genom flera rättsinstanser. Nej, sade förvaltningsrätten. Ja, sade kammarrätten - och nu har frågan alltså avgjorts i Högsta förvaltningsdomstolen.

Första instans, Förvaltningsdomstolen, gick också på Olle Lindeblads linje - vilket skapade stor oro i de omkring 100 kommuner som driver kommunala nätbolag. Domen överklagades och Kammarrätten gjorde i stället bedömningen att ellagens bestämmelser om vilka intäkter och avgifter som nätbolag har att hålla sig till, går före kommunallagen och självkostnadsprincipen.

Domen välkomnas av elnätbolagen. Ronald Liljegren är chefsjurist på branschföreningen Svensk energi.

Vad kommunerna gör med vinster som plockas ut ur nätbolagen, har elnätbranschen inga synpunkter på, säger Ronald Liljegren.

– Vi utgår från att de pengarna anvbänds och att nätet används på bästa sätt. Huruvida sen det blir pengar över och vilken avkastning som kommunerna använder, det är ju inget som vi direkt har synpunkter på, säger Ronald Liljegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".