Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ulf Olsson (S) nöjd med Högsta förvaltningsdomstolens beslut

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 15.37
Kommunstyrelseordförande: Borås stad agerar juridiskt korrekt
(1:42 min)
Ulf Olsson (S) kommunstyrelsens ordförande, Borås. Foto: Camilla Walldán/SR
Ulf Olsson (S) kommunstyrelsens ordförande, Borås. Foto: Camilla Walldán/SR

Högsta förvaltninsdomstolens dom betyder att Borås stad kan fortsätta att föra över miljonvinster från kommunens elbolag till kommunala förlustbolag.
Borås stad har rätt att föra över miljonvinster från kommunens elbolag till förlustföretag som Djurparken och andra kommunala bolag. Det slog Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom idag.

Borås kommunstyrelseordförande, Ulf Olsson, är nöjd med domen.

– Det är väl viktigt att domstolen slår fast, att det sätt som Borås stad agerar på är det som är det juridiskt korrekta.

Nu får ni ju rätt i det här, men är det verkligen rimligt att ni tar pengar från Borås Elnäts kunder och lägger dem på andra förlust-bolag?

– Man ska veta det, att de som äger Borås Elnät är alla skattebetalare, alla kommuninvånare i Borås. Däremot är inte alla Borås Elnäts kunder. De finns de som har Vattenfall, och betalar väldigt höga avgifter. Och det är klart att det är väldigt rimligt, att när en kommuninvånare gått in, med eget kapital, och riskerat en del av det i Borås Elnät, att man faktiskt också får en viss avkastning.

– Det är det som den här diskussionen har handlat om: Har kommuninvånare rätt att få tillbaka de pengar som man riskerar när man går in i ett aktiebolag?

Men är det inte så att kunderna drabbas lite extra?

– Nej, det är tvärtom så att de allra flesta som inte har Borås Elnät, skulle hellre vilja har Borås Elnät, för de har mycket lägre avgifter. Bor du i Dalsjöfors så har du Vattenfall som elnätsleverantör, och de har betydligt högre avgifter.

Hade Borås stad förlorat det här målet hade man antagligen fått göra om hela lagstiftningen i Sverige, tror Ulf Olsson.

– Om jag förstår det rätt, så fastslår domen att speciallagstiftningen går före den generella lagstiftningen. Och utan att ha några djupare juridiska kunskaper: Skulle det inte stå sig längre - då hade man nog haft problem när det gäller all lag i hela Sverige. Så det här kanske var ett naturligt utslag av Högsta förvaltningsrätten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".