Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Parkeringsdom skapar oro för hot

Publicerat onsdag 2 december 2015 kl 08.12
Parkeringsvakt Stefan Andersson: Väldigt olustigt
(2:07 min)
Parkeringsvakt Stefan Andersson i Borås
Stefan Andersson i Borås är en av många parkeringsvakter som utsatts för hot från arga felparkerare. Foto: Joel Wendle

Det är inget nytt att det förekommer hot och våld mot parkeringsvakter men nu har en dom i Högsta förvaltningsdomstolen skapat ytterligare oro.

Parkeringsbolaget ör skyldiga att lämna ut namnet på den parkeringsvakt som lappat bilen, om en person som fått parkeringsböter begär att få veta det.

Det klargjorde Högsta förvaltningsdomstolen i en dom för en dryg månad sedan.

Domen har skapat oro inom en redan tidigare utsatt yrkeskår. Enligt parkeringsbolagens branschförening Svepark har förfrågningarna om att få ut namn på parkeringsvakter ökat efter att den här domen kom. 

– Och det är ju ändå ett tecken på att det kan utgöra ett hot och en osäker arbetsmiljö för yrket parkeringsvakter. Och det ser ju vi väldigt allvarligt på, säger Sveparks VD Lena Karlsson. 

Den aktuella domen gäller ett fall i Umeå, där en man ville veta namnet på den parkeringsvakt som lappat hans bil.

Högsta förvaltningsdomstolen fastslog alltså att mannen hade rätt till det, eftersom parkeringsvakten genom att besluta om en parkeringsanmärkning ägnat sig åt myndighetsutövning.

Att domen blir nu prejudicerande har skapat oro i branschen. För det är ett utsatt yrke det handlar om, där det förekommer både hot och våld från ilskna felparkerare.

En som drabbats av det är parkeringsvakten Stefan Andersson i Borås.

– Det var väl att jag hade skrivit ut en anmärkning till en som hade parkerat, som blev väldigt arg och började hota. Då är ju situationen väldigt olustig, så är det ju. 

Mannen som hotade Stefan Andersson och knuffade honom i bröstet dömdes nyligen i tingsrätten för hot mot tjänsteman.

Ett par andra exempel från den senaste tiden: I oktober i år dömdes en man vid Helsingborgs tingsrätt för våld mot tjänsteman, efter att ha tvingat upp munnen på en parkeringsvakt och sedan tryckt ner parkeringsanmärkningen i halsen på henne.

En man som fick en p-bot i Stockholm hotade parkeringsvakten med att han skulle ta reda på vad hon hette och göra hennes liv till ett helvete. Också han dömdes nyligen, för hot mot tjänsteman.

Branschföreningen Svepark planerar nu att framföra till berörda departement att lagstiftningen behöver ändras. Detta för att ge parkeringsvakter ett bättre skydd.

För signalerna om att Högsta förvaltningsdomstolens dom lett till att allt fler personer de senaste veckorna begärt ut namn på parkeringsvakter är allvarliga, menar Sveparks VD Lena Karlsson.

– Om antalet personer som ringer och begär ut namn på parkeringsvakter i kommunerna ökar, så ökar ju naturligtvis också risken för att det ska hända parkeringsvakterna någonting. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".