Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bostadsbrist i hela Sjuhärad

Publicerat onsdag 2 december 2015 kl 14.45
Bostadsrätter i Borås Foto: Maria Hansson Trens/SR
Foto: Maria Hansson Trens/SR

Det råder bostadsbrist i så gott som hela Sjuhäradsbygden. Det har länsstyrelsen kommit fram till i en ny rapport. Störst är bristen i Borås.

I Borås behöver byggandet fördubblas de kommande tio åren till cirka 525 nya lägenheter per år. Men med kommunens mål att få byggt 700 lägenheter per år så är ändå länsstyrelsen positiv vad gäller just Borås.

Vad gäller övriga sjuhäradskommuner är rapporten kritisk och efterlyser bättre framförhållning. På flera håll har det inte byggts hyresrätter på många år vilket betyder stora hyresskillnader när de väl byggs.

I Borås har det de senaste fem åren i genomsnitt byggts 280 lägenheter per år men 523 per år krävs enligt länsstyrelsen.

I Mark har det på senare år byggt 47 lägenheter per år men 88 behövs och planeringen är dålig, enligt länsstyrelsen.

Likaså behöver planeringsarbetet intensifieras i Ulricehamn. 45 byggda per år borde vara 83 per år, menar länsstyrelsen.

I Tranemo byggs det ännu mindre, fem lägenheter per år, men det borde byggas 31 lägenheter årligen, enligt länsstyrelsen som fruktar att hyresskillnaderna kommer att bli stora mellan äldre och nybyggda hyresrätter.

Svenljunga är den enda kommun som håller jämna steg mellan byggande och efterfrågan - omkring 14 lägenheter per år, men länsstyrelsen efterlyser bättre planering.

I Vårgårda planerar kommunen för 50 nya lägenheter per år, vilket är tredubbelt mer än vad som byggts de senaste åren men mer än vad som bedöms behövas och planeringen är bra, berömmer länsstyrelsen.

Herrljunga får i rapporten ungefär samma omdöme som Tranemo. Byggandet behöver femdubblas och planeringen brister. Men kommunen äger mycket mark, vilket ger goda förutsättningar.

Bollebygd ligger väl framme i sin planering, enligt länsstyrelsen. Kommunen har flera bostadsplaner på gång. De senaste årens byggande på 25 lägenheter per år behöver nästan fördubblas men eftersom man räknar med att bygga ytterligare 130 bara i år så ligger Bollebygd bra till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".