Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#säkerskola

Dålig säkerhet på skolor i Sjuhärad

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 05.28
Rektor: Skrämmande att du kunde vara här
(1:34 min)
Foto: Anton Svensson / SR
1 av 2
Foto: Anton Svensson / SR
Anette Lundgren, rektor på Viskaforsskolan. Foto: Anton Svensson / SR
2 av 2
Anette Lundgren, rektor på Viskaforsskolan. Foto: Anton Svensson / SR

P4 Sjuhärad lät en reporter anonymt gå in på skolor. På en skola fick reportern ge sig själv till känna efter att ha vistats bland elever och lärare i en timma.

På Viskaforsskolan tog det 53 minuter innan han blev konfronterad. På Daltorpskolan i Borås fick reportern själv ge sig tillkänna efter att ha vistats en timme bland elever och lärare.

– Jag tycker det är skrämmande att du kunde vara här i 53 minuter, vi måste se över vår säkerhet på skolan, säger Anette Lundgren, rektor på Viskaforsskolan.

Efter P4 Sjuhärads undersökning om hur grundskolor agerar när främmande personer träder in på skolområden, visar det att genomsnittstiden innan skolpersonalen agerar är hela 36 minuter.

Sveriges Radio tog sig in på många skolor
76 grundskolor i Sverige har varit med i undersökningen. Tanken var att se hur säkerhetstänkandet fungerar efter att en ung man tog sig in på en skola i Trollhättan och mördade tre personer för en tid sedan. En reporter fick till uppgift att röra sig på skolområdet till elever eller personal ifrågasatte reporterns närvaro.

På en av fem grundskolor har det gått att röra sig fritt på skolområdet utan att ha blivit ifrågasatt av varken personal eller elever. I hälften av alla de skolor som undersöktes gick det att vistas på skolområdet i över tio minuter innan personal agerade.

Riktlinjer på skolor följs inte
Fem grundskolor i Sjuhärad har fått delta i studien. Daltorpskolan och Särlaskolan i Borås,  Stenbocksskolan i Ulricehamn, Lyckeskolan i Kinna och Viskaforsskolan i Viskafors har genom undersökningen fått en genomsnittstid på 36 minuter innan personal har agerat.

I riktlinjer för hur skolor ska agera och som P4 Sjuhärad tagit del av så står det bland annat att obehöriga ska kunna legitimera sig, att vuxna på skolan ska konfrontera okända på skolan och att elever ska säga till en vuxen om det rör sig någon obehörig på skolans område.

– Min förhoppning var att kunna säga att säkerheten på skolor inte kommer att behöva höjas, men jag tror att på något sätt kommer det att behöva göras tyvärr, säger Anette Lundgren rektor i Viskafors.

Tider P4 Sjuhärad kunde vistas på grundskolor runt om Sjuhärad:

Särlaskolan: 1 minut
Stenbocksskolan: 28 minuter
Lyckeskolan: 37 minuter
Viskaforsskolan: 53 minuter
Daltorpskolan: 60 minuter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".