Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SJUHÄRAD

Missing people får allt fler medlemmar

Publicerat tisdag 5 januari 2016 kl 08.54
Verksamhetsledare: Det kniper till i hjärtat, då vill många hjälpa till
(1:43 min)
Missing people. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT.
1 av 4
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Susanne Espling, Missing people. Foto: Camilla Walldán/SR
2 av 4
Susanne Espling, Sjuhärdsgruppen, med sök-hunden Melody. I bakgrunden Bengt Espling. Foto: Camilla Walldán/SR
Missing People söker efter efter den 79-åriga kvinnan vid Hulta i Borås. Foto: Mikael Medin, P4 Sjuhärad
3 av 4
Sjuhäradsgruppen ska söka efter 79-åriga Majlis i Borås som försvann 2013. Henne har man aldrig funnit, trots många skallgångar. Foto: Mikael Medin/P4 Sjuhärad
Missing People söker efter den försvunna 17-åriga flickan Lisa Holm på Kinnekulle. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
4 av 4
Missing People söker efter Lisa Holm på Kinnekulle. Här deltog även Sjuhäradsgruppen. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Under 2015 har Missing peoples Sjuhäradsgrupp med närmare 600 medlemmar sökt efter 27 personer i Västra Götaland - och har funnit merparten av dem.

Organisationen Missing people har sedan starten 2012 samlat alltfler frivilliga medlemmar. I hela landet finns omkring 40 000 personer anmälda i skallgångsregistret. Sjuhäradsgruppen - som bildades 2013 - har idag närmare 600 medlemmar.

Numera har Missing people ett gott samarbete med polisen, säger Susanne Espling, som är verksamhetsledare på Sjuhäradsgruppen.

– De flesta poliser, när man ringer inom ett försvinnande, känner till oss.

Och polisen vänder sig också direkt till Missing people.

– När de går ut i så kallad räddningstjänst - det kan vara en dement eller ett barn som är försvunnen, då tar det mycket längre tid att mobilisera Hemvärnet till exempel än oss. Vi kan få ut upp till 1000 personer på några timmar. Det går väldigt snabbt, säger Susanne Espling.

Under 2015 har Sjuhäradsgruppen hjälpt till att söka efter 27 personer i hela Västra Götaland. Två av dem har varit försvinnanden i Borås, det handlar om två män. Den ena fann man avliden i september, den andre är fortfarande saknad. Omkring 80 procent av alla försvunna som Missing people söker efter finner man.

För den som vill engagera sig i Sjuhäradsgruppen hålls den 13 februari, 2016, en patrull- och grupp-ledarutbildning i Borås, där nya medlemmar är välkomna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".