Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
FREDAGSINTERVJUN 8/1

Polyfamilj: Som vilken vanlig familj som helst

Publicerat fredag 8 januari 2016 kl 08.39
"Jag får ju både en man och en kvinna, det är perfekt"
(17 min)
Linus Oparusic, Lea Moravcevic, Juli Larsson, Andrea Larsson, Marina Oparusic-Moravcevic, Luka Moravcevic, Anna Larsson, Magnus Larsson Foto: Magdalena Brander/SR
1 av 2
Linus Oparusic, Lea Moravcevic, Juli Larsson, Andrea Larsson, Marina Oparusic-Moravcevic, Luka Moravcevic, Anna Larsson, Magnus Larsson Foto: Magdalena Brander/SR
Bak och matlagning pågår. Foto: Magdalena Brander/SR
2 av 2
Bak och matlagning pågår. Foto: Magdalena Brander/SR

I den lilla orten Kinnarumma utanför Borås bor en familj bestående av fem barn, en pappa och två mammor. De ser sig som vilken familj som helst. 

– Mina vänner trodde min pappa var otrogen först, så försökte jag förklara, att mina föräldrar är ihop alla tre. Många blir väldigt chockade och har aldrig hört om det, säger Andrea Larsson som är 13 år.

– Många frågar hela tiden. Då förklarar jag att jag har en mamma, en pappa och en mamma, och då förstår de, säger Luka Moravcevic, elva år, och fortsätter:

– Jag tycker det är roligt att man kan visa att man kan leva annorlunda. Det är det bästa.

Det var för tre år sedan som paret, sedan 18 år tillbaks, Anna och Magnus Larsson bestämde sig för att släppa in en till i deras relation. De började leta på nätet och hittade Marina Oparusic-Moravcevic. Efter första dejten var de förälskade i varandra - alla tre. Två helger efter kom Marina på besök till Kinnarumma och sedan dess har de varit tillsammans.

– Det sa klick. Det är svårt att träffa en partner, men här är det tre som ska klicka. Men det sa bara pang, säger Anna.

Idag lever de i ett så kallat polyamoröst förhållande, vilket innebär att en har förmågan att känna romantisk kärlek till mer än en person åt gången. För dem är deras kärlek till varandra tillräcklig och det är inte aktuellt att släppa in någon mer i deras trio.

– Jag får ju både en man och en kvinna, det är perfekt, säger Marina.

Anna och Magnus, som har varit gifta i 8 år och levt efter "normen", tyckte inte att det var ett stort beslut att släppa in en till i deras tvåsamhet.

– Nej, det var faktiskt inte det. Det var så mycket som föll på plats, säger Anna. 

– Vi var väl inskränkta i samma fyrkantiga låda som alla andra är födda i. Det finns inget som är rätt eller fel heller, säger Magnus Larsson och fortsätter:

– Att älska två fungerar väldigt bra. Jag har en fru precis som alla andra, och sedan har vi en sambo också. Vi ser oss som en vanlig familj som alla andra, säger Magnus.

De har alltid varit öppna med sitt förhållande och informerat lärare och andra som kan undra, för att undvika att det uppstår missförstånd. Det är bättre än att det pratas bakom deras rygg, och kanske går ut över barnen. De har dock aldrig mött särskilt mycket fördomar, däremot har de fått många frågor.

– Jag tycker bara det har varit positivt, bättre att de frågar, säger Anna.

Vad undrar folk då?

– "Hur tar barnen det?", säger Marina .

– Och så är det den ständiga frågan, "sover ni i samma säng?", säger Anna. 

– Ja, det gör vi, och den är 2.10 bred. Det är bättre att våga fråga, än att snacka och sprida felaktiga rykten, säger Marina.

Fakta polyrelationer:

Polyrelationer är sexuella och/eller romantiska relationer som inkluderar mer än två personer på ett eller annat sätt.Exempelvis kan det vara tre personer som alla är tillsammans med varandra. Det kan också vara grupper av personer som knyts samman av relationer, utan att alla har relationer med varandra.

Polyamorös

Att vara polyamorös betyder att en har förmågan att känna romantisk kärlek till mer än en person åt gången. Att vara polyamorös behöver inte innebära att man lever i ett förhållande med många, eller är kär i flera personer samtidigt, utan det definierande är att personen som betecknar sig som polyamorös känner att dess kärlek inte behöver vara begränsad till en enda person. Det går också att vara asexuell och polyamorös, då det handlar om känslor och där sex inte måste vara en del av relationen.

Polyrelation

En kärleksrelation och/eller sexuell relation med fler än två personer inblandade. Rent praktiskt kan detta se ut på mängder av olika sätt. Exempelvis kan det vara ett par som samtidigt har kärleksrelationer med andra människor, eller tre personer som lever tillsammans. Det är det upp till de som ingår i relationen att avgöra vad som är rätt.

Källa: RFSU

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".