Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Jörgen tog sitt liv på patienthotellet

Publicerat måndag 18 januari 2016 kl 05.37
Systern: Man lämnar inte en person som vill ta sitt liv ensam
(1:53 min)
Jörgens syster Sarah Sjöström med ett fotografi på alla syskon. Foto: Magdalena Brander/SR
Jörgens syster Sarah Sjöström med ett fotografi på alla syskon. Foto: Magdalena Brander/SR

Patienthotellet på SÄS ska fungera som ett "attraktivt komplement till sjukhusets avdelningar". De senaste tre åren har två patienter tagit sina liv där.

I patienthotellet på Södra Älvsborgs sjukhus välkomstfolder går det att läsa ".....I en trivsam och behaglig miljö erbjuder vi god service och medicinsk trygghet.....Det är din patientansvarige läkare som avgör om du kan bo på hotellet och hur länge".

Genom en granskning P4 Sjuhärad har gjort fungerar inte patienthotellet som det är tänkt. Två självmord har inträffat på hotellet de senaste tre åren.

Jörgen, 40 år och fyrabarnsfar, är en av dem som tog sitt liv där för snart två år sedan. Drygt ett år tidigare tog en kvinna, som för första gången sökt psykiatrisk vård, sitt liv där.

– Man lämnar inte en person som vill ta sitt liv ensam. Det gör man inte, säger Jörgens syster Sarah Sjöström.

"I riktigt dåligt skick"
Jörgen hade under många år haft kontakt med psykiatrin. Han hade bipolär sjukdom, och också problem med ett impulsivt beteende. Vid upprepade tillfällen hade han försökt att ta sitt liv. Under hösten och vintern 2013 vårdas Jörgen fyra gånger inom psykiatrins slutenvård på SÄS.

När Jörgens storebror plötsligt dör, blir det för mycket. Återigen försöker han ta sitt liv, och hamnar på den psykiatriska kliniken.

– Han skulle ha varit tvångsomhändertagen, han var i ett sådant dåligt skick.

Bara efter fyra dagar flyttas Jörgen över från psykiatrikliniken till patienthotellet, som ligger i anslutning till sjukhuset, utan tillsyn och personal. 

I den Lex Maria-anmälan, som kommer att göras senare, framgår det att platsbrist är en orsak till att Jörgen får flytta över till hotellet. En annan aspekt som tas upp i anmälan är att det finns en brist på kunskap hos läkare i hur hotellet fungerar. Trots det faktum att en kvinna drygt ett år tidigare tagit sitt liv på patienthotellet, läggs Jörgen på patienthotellet.

– Hur kan man ens låta honom ha kontakter och sladdar i det skick som han var? Nu i slutet blir man mest upprörd över att han hade så många försök som han hade och ändå lämnar man honom under obevakade former. Så illa har han aldrig någonsin varit, säger Jörgens syster Sarah Sjöström.

Permission för begravning
Jörgen ska gå på sin brors begravning och får därför permission. När han kommer åter, läggs han på patienthotellet återigen. Trots att en yngre bror, som kör tillbaka patienten, påtalar för personalen att han är orolig för sin bror.

Personalen erbjuder Jörgen en plats på avdelningen men han vill inte ha den. Det görs istället upp att patienten ska hämta sin kvällsmedicin på avdelningen, men Jörgen dyker aldrig upp. Personalen ringer då till Jörgen som inte svarar. Det är ingen ur personalen som går och tittar till patienten på hotellet. Han syns inte heller till vid hotellets frukost meddelar hotellets personal. Först då går psykiatripersonal över och hittar Jörgen död på sitt rum.

– Jag får aldrig tillbaka Jörgen, men måtte ingen annan person uppleva detta. Det är helt ofattbart, säger Sarah Sjöström.

Ansvariga på Södra Älvsborgs Sjukhus säger att man gjort en felbedömning och att man jobbat för att det inte ska hända igen.

Artikeln uppdateras

Behöver du någon att prata med?

Nationella hjälplinjen 020-22 00 60. Alla dagar 13-22.

Föräldratelefonen 020-786 786

Barnens rätt i samhället (BRIS) Barnens telefon 116 111. Vuxnas telefon - om barn 077-150 50 50.

SPES - för dig som förlorat någon anhörig 08-34 58 73. Alla dagar 19-22

Röda Korset 0771-900 800. Alla dagar 14-22 

Jourhavande präst Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst. Alla dagar 21-06. Du kan också chatta eller skriva ett digitalt brev.

Självmordsupplysningen Öppet dygnet runt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".