Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 SJUHÄRAD GRANSKAR

Så hög var politikernas frånvaro i Borås 2015

Publicerat torsdag 31 december 2015 kl 05.20
Gruppledaren: Ibland finns viktigare saker än ett fullmäktigemöte
(1:37 min)
Frånvaron i procent från kommunfullmäktige i Borås under 2015. GRAFIK: Eric Porali
Frånvaron i procent från kommunfullmäktige i Borås under 2015. GRAFIK: Eric Porali/SR

Av kommunfullmäktiges elva sammanträden 2015 har Centerpartiets ordinarie ledamöter missat i snitt fem. Överlag är politikerna borta 20 procent av tiden, lägst frånvaro har Miljöpartiet.

P4 Sjuhärad har sammanställt hur politikerfrånvaron såg ut under 2015. En femtedel av de ordinarie politikerna har varit borta vid varje fullmäktigemöte. Hade alla varit borta samtidigt hade det inneburit att fullmäktige skulle gapat tomt under två möten.

– Allmänt kan man säga att politikerna fått ett förtroendeuppdrag och att det är viktigt att fylla ut det uppdraget i relation till sina väljare. Men det är också viktigt för politikerna själva att de är närvarande så att de får del av all information och kan vara deltagande i diskussionen, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Oftast finns det ersättare
Totalt har 158 politiker varit frånvarande under året. I alla fall av frånvaro, utom i tre, har en ersättare från samma parti funnits på plats. Fullmäktige har därför i de flesta fallen varit fullsatt ändå.

– Som väljare får man vara lite pragmatisk. En mandatperiod är lång och det är mycket som kan hända under fyra år. Man kan bli sjuk eller liknande. Men som väljare har man ju valt den ordinarie politikern och inte ersättaren, säger Marie Demker.

Alliansen har högst frånvaro
Ser man till de politiska blocken har Alliansen högst frånvaro. Samtliga borgliga partier har högre frånvaro än något annat parti. Bland de rödgröna har Vänsterpartiet högst frånvaro. Allra mest frånvaro har Centerpartiet på 39 procent. Ett parti som bara har fyra mandat i fullmäktige.

– Visst ska man närvara i så stor utsträckning som möjligt. Men ibland finns det inte möjlighet till det, antingen av personliga skäl eller att man har engagemang på annat håll. Väljarna vet att vi är vanliga människor som ibland måste prioritera. Ibland finns det saker som är viktigare än ett fullmäktigemöte, säger Centerpartiets gruppledare Kerstin Hermansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".