Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN

Rödspätta med rödbetor, kapris och brynt smör

Publicerat fredag 8 januari 2016 kl 10.02
Rödspätta med färska rödbetor, kapris och brynt smör Foto: Malin Björk/SR

Dagens recept från radiokocken Göran Nilsson är en helstekt rödspätta med färska rödbetor, kapris och brynt smör.

4 personer

4 hela rödspättor

4-6 färska rödbetor

4 msk kapris

1 citron

1 knippe dill

Salt och vitpeppar från kvarn

Vetemjöl

Smör och rapsolja till stekning

50-75 g smör till brynt smör

 

  1. Borsta rödbetorna rena och ta bort blasten. Lägg rödbetorna i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker rödbetorna.
  2. Koka rödbetorna mjuka under lock i ca 30-45 minuter. Känn efter med en sticka.
  3. När rödbetorna är klara, spola dem i kallt vatten och gnid bort skalet.
  4. Klyfta rödbetorna i klyftor och finhacka dillen.
  5. Panera rödspättorna i mjöl, salta och peppra.
  6. Stek rödspättorna i en stekpanna med smör och rapsolja, till gyllenbrun färg i ca 3-4 minuter på varje sida. (bryn rödspättorna snabbt på bägge sidor och låt rödspättan gå färdig i ugnen)
  7. Lägg upp rödspättorna på tallrikar och fördela rödbetorna, finhackad dill och kaprisen på rödspättorna.
  8. Servera kokt potatis och citron till rödspättan.
  9. Bryn smöret och häll smöret över rödspättorna så att det fräser till.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".