Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Före detta kommunalrådet: "En organisation i förfall"

Publicerat torsdag 14 januari 2016 kl 15.35
Janåke Sjöqvist: Det går inte att mörka sånt här
(2:46 min)
Janåke Sjökvist Foto: Jenny Hellström/SR
Janåke Sjökvist, ordförande för Handikapporganisationernas samarbetsorgan i Mark. Foto: Jenny Hellström/SR

Kommunen måste snabbt ta tag i problemen inom LSS-enheten i Mark, för brukarnas skull. Det anser Marks före detta kommunalråd Janåke Sjöqvist, efter att han tagit del av bakgrunden till att många handläggare valt att sluta.

– Det jag läser i den här utredningen är beviset på att det är en organisation i förfall, där en chef beter sig på det här viset, då går det inte att få ett team utav en enhet, säger Janåke Sjöqvist, som idag är ordförande för Handikapporganisationernas samarbetsorgan i Mark.

Fram till och med häromdagen hävdade kommunen att handläggarna på LSS-enheten sökt sig bort från Mark av "individuella skäl", som att få närmare till arbetet.

Men som vi kunde avslöja idag är den verkliga anledningen en av chefernas beteende. Det visar den utredning av handläggarnas arbetsmiljö som kommunen låtit göra. Enligt utredningen ska chefen ifråga bland annat ha talat illa om medarbetare inför hela arbetsgruppen, och även på andra sätt betett sig både respektlöst och klumpigt.

Utredning hemlighölls
Och även kommunens hantering av utredningen i sig, föranleder kritik från Janåke Sjöqvist. Normalt sett är alla handlingar som en kommun upprättar offentliga, enligt offentlighetsprincipen. När vi här på P4 Sjuhärad hörde talas om att det fanns en utredning begärde vi ut den men fick då höra att någon utredning inte fanns.

Det var först igår som kommunen lämnade ut dokumenten, trots att utredningen var färdigställd redan i november förra året. Det var också först igår som utredningen diariefördes.

– Jag ser det som ett gravt tjänstefel, det får bara inte förekomma. Jag kan ha en viss förståelse om det är ett arbetsunderlag, men så var det inte i det här fallet - man har tydligen gömt den, man kan ju fråga sig om det för att hålla uppe en fasad om att allt är bra, säger Janåke Sjöqvist.

Socialnämndens ordförande svarar
Per-Olof Hermansson (KD), ordförande i socialnämnden i Mark, säger till P4 Sjuhärad att han kände till att en slags utredning om problemen på LSS-enheten var på gång och han menar att det finns anledning till viss självkritik.

– Jag tycker man kunde varit mer öppen till att det fanns en orsak till folk hade slutat, det är viktigt att vi tar till oss av kritiken och ser till att det blir en bra arbetsmiljö.

Hermansson tonar samtidigt ned kritiken mot kommunens hantering av utredningen, och vill inte beskriva det som att kommunen hemlighållit den och säger att det viktiga nu är att göra bättre i framtiden.

– Det här beror nog mer på att vi är väldigt belastade i förvaltningen, det är en tuff arbetssituation, det är ingen ursäkt men vi är inte ofelbara. Nu måste vi se hur vi kan åtgärda de problem som varit och göra rätt så att det blir bra.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".