Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN

Pizzagifflar till fredagsmys eller picknick

Publicerat fredag 1 april 2016 kl 10.49
Nybakade gifflar med pizzafyllning
1 av 2
Nybakade gifflar med pizzafyllning serveras ljumna och går utmärkt att frysa och tina i micro. Foto: Isabella Westberg/SR
Gifflar är ett smart och gott sätt att ta tillvara rester. Gifflarna passar både som mellanmål och enkel lunch. Foto: Isabella Westberg/SR
2 av 2
Gifflar är ett smart och gott sätt att ta tillvara rester. Gifflarna passar både som mellanmål och enkel lunch. Foto: Isabella Westberg/SR

Radiokocken bjuder på smarriga pizzagifflar, ett gott sätt att ta till vara på rester. Passar både till lunch och picknick.

Pizzagifflar

24 st

50 gr jäst

100 gr smör

5 dl mjölk

1,5 lit mjöl

2 tsk salt

Ca 200 gr riven ost

Ca 200 gr strimlad skinka eller salami

Oregano eller pizzakrydda

1 ägg till pensling

Sesamfrön att strö över innan gräddning


  • Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader (fingervarmt).
  • Smula ner jästen i en bunke och lös upp jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet och saltet.
  • Häll i mjölet men spara lite till utbakning.
  • Blanda degen i en assistent eller med elvispens degkrokar. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 45 minuter under en bakduk.
  • Ta upp degen och dela den i tre delar. Knåda varje del lite lätt och kavla sedan ut till en rundel, ca 40 cm i diameter. Skär varje rundel i 8 bitar med tex en pizzaskärare.
  • Lägg ost, skinka och krydda vid basen och rulla ihop giffeln från den breda sidan mot spetsen på triangeln.
  • Lägg de färdigrullade gifflarna på en bakplåtspappersklädd plåt med skaven neråt.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10-12 minuter.

Servera gifflarna ljumna. De går utmärkt att frysa och tina i micro.

Hälsningar Ann

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".