Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
HÄLSA

Jäst te senaste flugan inom hälsotrenden

Publicerat fredag 8 april 2016 kl 11.30
Frida Arvidsson: Kombucha är syrat te
(2:55 min)
Kombucha i glasburkar
Kombucha är ett syrligt te baserat på jästsvamp och bakterier som anses ge hälsoeffekter Foto: Malin Björk/SR

Glöm surdegstrenden. Det hetaste nu är att odla SCOBY så att man kan framställa en dryck som heter Kombucha. 


– Jag blev väldigt beroende väldigt fort av den, säger Frida Arvidsson som är intresserad av hälsokost. 

Kombucha är ett syrat te som anses ge hälsoeffekter med ursprung från Kina och Ryssland. Drycken framställs med hjälp av en startkultur SCOBY (symbiotic colony of bacteria and yeast), som är en kombination av svamp (jäst) och bakterier. Processen skapar naturlig probiotika liknande nyttiga bakterier i yoghurt, berättar Frida Arvidsson.

– Jag har en känslig mage och försöker läka min kropp med hjälp av mat, så jag tänkte att lite extra bakterier kan magen behöva.

I Fridas favoritkombucha har hon i granatäpple och ingefära vilket hon bjuder programledaren på. Vad hon tycker och mer om hur du gör kambucha hörs i intervjun. 


Så gör du Kambucha

  1. Koka 1 liter vatten
  2. Lägg i te -1 tepåse eller 1-2 tsk teblad till en liter vatten
  3. Låt teet dra i ca 15 minuter (sila bort ev teblad)
  4. Låt svalna
  5. Rör ut socker i den avsvalnade vätskan – ca ½ dl socker till en liter
  6. Häll det sötade teet i en glasburk tillsammans med 10%-20% av den gamla kombuchan och lägg i scobyn(svampen).
  7. Täck över glasburken med ett tunt tättvävt tyg– inget lock på alltså.
  8. Låt stå mörkt och rumstemperatur i 10-14 dagar beroende på hur syrlig du vill ha kombuchan.

Drick den som den är eller gör en andra fermentering med exempelvis färsk frukt, då tappas kombuchan upp på flaskor med smaksättning (glöm inte att spara några dl till den nya satsen!) och får stå i ytterligare några dagar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".