Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Räddningstjänsten kan utöka kontrollerna på asylboenden

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 13.30
Räddningschefen: Vi får omprioritera
(1:37 min)
Sven-Åke Josefsson, räddningschef i Södra Älvsborg.
Sven-Åke Josefsson, räddningschef i Södra Älvsborg. Foto: Jenny Hellström

Asylboenden kan komma undan med att inte åtgärda de brandskyddsbrister som räddningstjänsten pekar ut, i de flesta fall görs nämligen inga uppföljande besök, men nu kan det bli ändring på det.

Huvudansvaret för brandskyddet ligger på den som driver en verksamhet, i det här fallet asylboende eller boende för ensamkommande barn.

Som vi kunde berätta i morse har räddningstjänsten vid sina tillsyner pekat ut många brister i boendena runt om i Sjuhärad. Oftast har den som driver boendet 90 dagar på sig att åtgärda problemen, om det inte handlar om riktigt allvarliga saker - som måste åtgärdas snarast.

Men vår granskning visar att det kan dröja betydligt längre än så innan boendena rättar till bristerna. Nästan hälften av boendena som räddningstjänsten i Södra Älvsborg kontrollerat återapporterade inte till räddningstjänsten att felen var rättade.

Och eftersom räddningstjänsten i de flesta fall inte gör några återbesök, för att kontrollera att felen verkligen rättats till, kan bristerna kvarstå.

Sven-Åke Josefsson, räddningschef i Södra Älvsborg, säger att det är en resursfråga.

– Vi hade önskat att vi hade kunnat vara ute mer och göra kontroller på de här anläggningarna men vi har inte resurser att göra det, säger Sven-Åke Josefsson.

Hur säkert är brandskyddet då?

– Ja, det är väl så här att det är viktigt att den enskilde själv ser över sitt brandskydd, och det blir ju inte bättre än vad man gör det till, säger

Men nu kan det bli ändring.

– Vi får ta till oss detta och försöka omprioritera så att vi kommer ut och gör en besiktning på de anmärkningar som vi har pekat ut på boendena, vi måste ju självklart se vad vi kan göra för att förbättra den här situationen, säger Sven-Åke Josefsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".