Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN

Pepprig klassiker för köttälskaren

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 14.58
Pepparstek med bakad potatis
Foto: Isabella Westberg/SR

Pepparstek med bakad på potatis, en rätt som var stor på 1970-talet då den flamberades vid bordet. Idag lever denna favorit kvar som klassiker.

Klassisk Pepparstek 

4 personer

 

600 g oxfilé (ryggbiff)

Smör och rapsolja till stekning

4 bakpotatis

Smör till bakpotatis

Foliepapper

Svartpeppar från kvarn

Flingsalt

 

Sätt ugnen på 225 grader

  1. Stick några hål på bakpotatisen med en gaffel och rulla in potatisen i foliepapper.
  2. Sätt in bakpotatisen i ugnen i ca 1 timme eller tills potatisen är mjuk.
  3. Stycka upp oxfilén 4 portionsbitar och platta ut dom lite.
  4. Peppra oxfilén efter smak med svartpeppar.

 

Pepparsås
 

1 finhackad schalottenlök

1.5 Msk grönpeppar, krossad i en mortel

1 nypa grovmalen svartpeppar

2 msk finhackad röd paprika

1 nypa torkad dragon

2 msk smör

1 tsk dijonsenap

5 dl kalvfond (koncentrerad kalvfond utblandat med vatten)

3 dl vispgrädde

Salt

3 msk mycket finhackad persilja

Eventuellt en msk konjak eller whiskey. 

 

  1. Fräs lök, grönpeppar, svartpeppar, paprika och dragon tillsammans i två matskedar smör i en kastrull några minuter.
  2. Tillsätt fransk senap och rör om, häll på kalvfond och låt koka ner så ca halva mängden återstår.
  3. Häll på grädde och låt såsen koka till lagom tjock konsistens.
  4. Smaka med salt och blanda ner den finhackade persiljan.

 

Stek oxfilén medium i stekpanna med smör och lite rapsolja, när pepparsteken är klar, strö på lite flingsalt.

Gör ett kryss i bakpotatisen med en kniv och öppna potatisen stoppa ner en bit smör och salta lite.

 Servera en liten tomatsallad med finhackad rödlök och några stänk med olivolja samt nykokta primörer till pepparsteken.

 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".