Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN

Nybakad focaccia till festbuffén

Publicerat fredag 29 april 2016 kl 10.26
Focaccia med tilltugg som färskost, pesto och salami.
Focaccian kan serveras som tilltugg med färskost, pesto och salami. Foto: Isabella Westberg/SR

Dagens recept har inspiration från Borås International Street Market. Radiokocken bjuder på nybakad focaccia med goda tilltugg. 

Focaccia

1 st bröd i långpanna

9 dl vetemjöl special

2 tsk salt

25 gr jäst

2 msk olivolja

4 dl vatten

2 msk olivolja till långpannan

Torkade örter och flingsalt till smaksättning.

Häll mjöl, salt, olivolja och smulad jäst i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°, och blanda ner i mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt i en assistent eller med elvispens degkrokar till en smidig och blank deg. Den ska vara ganska klibbig. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Pensla en långpanna (ca 30 x 40 cm) med olivolja. Häll den färdigjästa degen direkt ner i långpannan och platta ut med mjölade händer. Tryck hål med ett finger med ca 10 cm mellanrum över hela kakan.

Sätt ugnen på 225°. Låt jäsa utan bakduk i 20 minuter.

Pensla kallt vatten och strö på smaksättningen. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".