Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
JÄRNVÄGAR

Högre kostnader för höghastighetssatsning

Publicerat lördag 30 april 2016 kl 08.46
"Dubbelspår räcker inte till"
(1:39 min)
Höghastighetsbana. Foto: Per Corshammar
Foto: Per Corshammar

Om den regionala trafiken ska få plats behöver fler spår än planerat byggas, till en kostnad av 15 miljarder kronor. Det slås fast i en ny rapport.

Rapporten är framtagen av Trafikverket på uppdrag av Västra Götalandsregionen. Regionen har ställt frågan vad som krävs om det ska få plats sex regiontåg per timme mellan Göteborg och Borås, utöver de höghastighetståg som ska gå mellan Göteborg och Stockholm. 

Slutsatsen är att den planerade dubbelspåriga höghastighetsbanan då behöver kompletteras med ytterligare en dubbelspårig järnväg mellan Göteborg och Landvetter och en enkelspårig järnväg mellan Landvetter och Borås.

Det innebär att höghastighetssatsningen, som redan nu är i gungning på grund av de höga beräknade kostnaderna, skulle fördyras med ytterligare runt 15 miljarder kronor.

– De nya spåren blir inte samhällsekonomiskt lönsamma förrän man kopplar ihop systemet till en helhet. Man måste klara av att bygga ut regiontrafiken samtidigt, säger Birgitta Losman (MP), regionråd i Västra Götalandsregionen. 

Att det blir svårt för höghastighetståg och regionaltåg att samsas på samma dubbelspåriga järnväg, kommer inte som en nyhet för regeringens förhandlingsorganisation för höghastighetsjärnvägen, Sverigeförhandlingen. 

– Vi började inse någon gång i somras/höstas att kapaciteten inte skulle räcka på det dubbelspår vi planerade för höghastighetsjärnvägen. Och vi har motsvarande problem även mot Stockholm och Malmö, säger Sverigeförhandlingens huvudsekreterare Niklas Lundin. 

Men Niklas Lundin menar att man måste hålla isär höghastighetsjärnvägen och behovet av utbyggd regional järnvägstrafik. Det håller miljöpartist Birgitta Losman med om och hon menar att staten behöver satsa på både och. Dels låna upp pengar till en höghastighetsjärnväg, dels öka satsningarna i budgeten på att rusta upp och bygga ut också det befintliga järnvägssystemet.  

– Och där kommer de här tillkommande kostnaderna för regiontrafiken in, säger Birgitta Losman.

Den nya rapporten från Trafikverket visar alltså på höga kostnader för att lösa kapacitetsproblem på den planerade höghastighetsbanan, 15 miljarder bara i Västra Götaland. Men Niklas Lundin på Sverigeförhandlingen menar ändå att man måste se positivt på att det uppenbarligen finns stora behov av nya järnvägsspår. 

– Motsatsen skulle ju vara värre, alltså om det inte fanns någon efterfrågan på de här nya spåren. Då är det här ett betydligt bättre läge tycker vi, säger Niklas Lundin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".