Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
OPERA

En Lady som imponerar i Macbeth

Publicerat tisdag 3 maj 2016 kl 10.45
Kören i Verdis opera Macbeth.
1 av 3
Föreställningen utspelas i en klassisk nutid då Macbeths borg bytts ut till en smutsig gammal industrilokal, säger operarecensenten. Foto: Mats Backer/Göteborgsoperan
Mats Persson som Macbeth på Göteborgsoperan
2 av 3
Barytonsångaren Mats Persson äger en dynamisk stämma med dramatisk styrka som gör honom som klippt och skuren i rollen som Macbeth, säger recensenten. Foto: Mats Backer/Göteborgsoperan
Annalena Persson som Lady Macbeth på Göteborgsoperan 2016
3 av 3
Annalena Persson som Lady Macbeth, uppvisar både smidighet, vokal uthållighet och får till en kall, uträknande och manipulativ lady! Foto: MatsBacker

P4 Sjuhärads recensent Thorvald Pellby Petterson är lyrisk över Göteborgsoperans nypremiär av Macbeth.

Betänk att det är tre roller i denna opera, och tre är allt det kan vara: Lady Macbeth, Macbeth och Häxkören (Giuseppe Verdi).

Macbeth är en opera om maktbegär som slår slint så till den grad att människor måste sätta livet till för att översta pinnhålet i hierarkin ska uppnås. Macbeth spås av ett gäng häxor att bli kung av Skottland. I samma spådom får han också veta att hans eventuella barn inte kommer att bli kungar.

Macbeth skriver ett brev till sin fru, Lady Macbeth, och berättar om spådomen. Ladyn går i spinn när den regerande kungen, Duncan, ska gästa dem och sova över. Direkt börjar hon smida planen om hur hennes man snabbt ska ta över tronen. Med sin erotiska makt över Macbeth får hon honom att mörda Duncan då han somnat förnatten. Duncans son Malcolm lyckas undkomma och flyr utomlands. Alla fördömer dådet, så ock Macbeth och hans Lady.

Brottas med inre röster
Nu är Macbeth kung och likt Hamlet brottas han med inre röster och ser syner. Skillnaden mellan dessa två är ju att Hamlet vill hämnas sin fars död, medan Macbeth brottas med den skräck han bär inom sig eftersom han dräpt en människa. Ladyn försöker hålla skenet uppe men Macbeth är mentalt klen. Han söker upp häxorna för att få vidare spådom om det öde som väntar honom. Macbeth blir då varse att han ska akta sig för Macduff, samtidigt som de säger att ingen av kvinna född kan hota honom, samt att han kommer att vara obesegrad fram till dess Birnams skog kommer att röra sig mot honom.

När Ladyn får höra om detta eggar hon honom till nya våldsamma handlingar: Nu är det Macduff och hans familj som ligger pyrt till. Macbeth låter mörda Macduffs fru och barn.

Detta är verkligen ett blodigt drama!

Även Lady Macbeths mentala hälsa börjar svikta. Hon går i sömnen och avslöjar sin och makens skuld vid de nattliga promenaderna varpå hon dör. Macbeth tappar kontrollen och ser häxornas profetior slå in en efter en. Birnams skog rör sig och han står öga mot öga med Macduff som avslöjar att han ej är född av kvinna utan förlöst med kejsarsnitt. Macbeth dör och Malcolm kröns till kung. 

Genialt
Detta är verkligen ett blodigt drama! Verdis musik är genial och operan innehåller ett helt knippe med fantastiska arior, duetter och körpartier.En riktig sångaropera. Dramat griper inte an då jag upplever handlingen forcerad och ytlig. Behållningen blir de vokala och musikaliska insatserna.

David Radoks regi är som vanligt genial i sina personinstruktioner. Ett exempel på det är Macbeth som går in i sitt vansinne på ett naket och mycket utlämnande vis.

Föreställningen utspelas i en klassisk nutid då Macbeths borgbytts ut till vad som förefaller en smutsig gammal industrilokal. Detta vittnaräven kostymdesignen om med vackra klänningar av modernt snitt och patinerade40-talsuniformer.

Macbeth tolkas av barytonsångaren Mats Persson. Persson äger en dynamisk stämma med dramatisk styrka och han är som klippt och skuren för denna roll. En fantastiskt bra och mycket trovärdig tolkning! Annalena Persson kreerar rollen som Lady Macbeth. Detta är en oerhört svår roll som vokalt kräver ett gigantiskt röstomfång, från djupaste alt till den lyriska sopranens smidighet och dramatiska uttryck för att i den allra sista tonen landa på ett högt D. Annalena Persson förvånar mig då hon uppvisar både smidighet, vokaluthållighet och får till en kall, uträknande och manipulativ lady!

Vidare medverkar Anders Lorentzon som Banco, han äger scenrummet och har en perfekt Verdibas, mycket övertygande. Tomas Lind förför publiken med sin fina tenorstämma i rollen som Macduff. Även Mikael Onelius fina tenorstämma gör sig i Verdisammanhang. Dessvärre är rollen som Malcolm väldigt liten men tillräckligt många toner blev det för att jag skulle bli intresserad av hans röstbegåvning. Både dam- och herrkör briljerade var för sig och tillsammans. Göteborgsoperans orkester äger ett härligt Verdiskt sound, så italienskt, så sprudlande, så dramatiskt, så bullrigt, ja, precis så som den sena belcantoeran ska tolkas. Allt under ledning av en för kvällen mycket nöjd dirigent, Antony Hermus!

En härlig opera där sång och musik står i centrum!

Göteborgsoperan, Macbeth 
Opera av Giuseppe Verdi

Nypremiär lördagen den 30/4 2016

Scenografi: Lars-Åke Thessman

Kostymdesign: Katarina Hollá

Ljusdesign: Torkel Blomkvist

Med flera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".