Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ARBETSMARKNAD

Pensionärer – SÄS lösning på personalbristen

Publicerat onsdag 4 maj 2016 kl 05.24
Ann-Marie Karlsson: Mött tre generationer här!
(1:35 min)
Inger Hellman och Ann-Marie Karlsson, undersköterskor på SÄS som jobbar efter pensionen.
Inger Hellman och Ann-Marie Karlsson, undersköterskor på SÄS som jobbar efter pensionen. Foto: Jenny Hellström

Pensionärer är en viktig del av sjukhusets personalstyrka. I dag är sju procent av SÄS anställda 65+. Den äldsta som fortfarande jobbar på SÄS är 78 fyllda.


När P4 Sjuhärad besöker barnavdelningen på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås är det eftermiddag, och skiftbyte – och två av dem som valt att fortsätta jobba trots att de fyllt 65 har precis gått på sina pass.

– Jag kom till Borås från Småland när jag var 18 år, och gick in på sjukhuset, och jag har inte gått ut sedan dess. Jag har mött tre generationer patienter här, säger undersköterskan Ann-Marie Karlsson, 68.

Hur känns det då?

– Ja, det gör ju att man kan känna sig lite gammal, men å andra sidan jobbar jag ju fortfarande och då är man inte gammal, säger hon med ett skratt.

Viktig kompetens
Ann-Marie Karlssons kollega Inger Hellman, 66, har också valt att fortsätta, och de är inte ensamma. I dag utgör sextiofemplussarna sju procent av SÄS totala arbetsstyrka.

– Det här att sluta jobba vid 65 håller absolut på att ändra sig. Vi behöver ju den här kompetensen som de sitter på, inte minst för att vi jobbar mycket med mentorer för de nya som börjar, så den kunskap de äldre sitter på är guld värd, säger Heidi Ström, personalchef på sjukhuset.

Även om både Ann-Marie Karlsson och Inger Hellman har passerat pensionsdagen är de rena rama ungdomarna om man tittar lite närmare på statistiken – den äldsta som fortfarande jobbar på SÄS är 78 fyllda.

– Så här var det ju inte tidigare, då gick man i pension och så gick man hem, säger Ann-Marie Karlsson.

– Jag tror pensionärer är piggare och friskare i dag på ett annat sätt, förut diskuterade man inte alls det här att fortsätta jobba, fyller Inger Hellman i, och de borde ha koll på läget med sina 42 respektive 50 år på SÄS.

Plingar i mobilen hela tiden
För tillfället jobbar Inger Hellman och Ann-Marie Karlsson cirka åtta, tio pass per månad. Det är knappt halvtid men de skulle kunna jobba mycket mer. Behovet är nämligen stort, sjukhusets bemanningsservice skickar hela tiden sms om luckor som behöver fyllas.

– De skriver vilken dag och tid det gäller och så får man svara ja eller nej, jag skulle kunna jobba natt och dag om det vore så, säger Inger Hellman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".