Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill att äldreboende och hemtjänst ska drivas privat

Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 15.47
Nämndordförande: Hoppas att korttidsfrånvaron minskar
(1:36 min)
Lennart Ottosson (KV), ordförande i socialnämnden Herrljunga.
Lennart Ottosson (KV), ordförande i socialnämnden Herrljunga. Foto: Sara Lundin/SR

En stor del av hemtjänsten och Hemgårdens vård och omsorgsboende i Herrljunga kan komma att drivas i privat regi. Det föreslår nu socialnämnden. 

Det är boendet Hemgården och den hemtjänst som utgår från Hemgården som är aktuella. Ett sådant förslag diskuterades redan förra sommaren i kommunen men det är först nu som man ska låta kommunfullmäktige ta beslut i frågan.

– Bakgrunden är att vi ser att vi behöver fler möjligheter att komma vidare när det gäller kostnadseffektivitet och kvalitet, säger socialnämndens ordförande Lennart Ottosson (KV).

Äldreomsorgen i Herrljunga har tidigare kritiserats. Hittills i år har tre av fem enhetschefer inom äldreomsorgen slutat och i höstas berättade P4 Sjuhärad om att hemtjänstpersonal inte hann gå på toaletten.

Enligt Lennart Ottosson är det korttidssjuksskrivningar, främst inom hemtjänsten som orsakar stressen.

Kommer det bli mindre stressigt med en privat aktör?

– Det går inte att svara på en sådan fråga. Det man kan hoppas på är att man får en stämning och ett klimat som gör att korttidsfrånvaron minskar.

Du pratade om kostnadseffektivitet, betyder det att det kan bli billigare för kommunen?

– Nej, jag tror inte det bli billigare, däremot kanske vi kan bibehålla de kostnader vi har idag för verksamheten. Det jag hoppas mest på är att vi kan utveckla kvalitén så att det kommer till gagn för de äldre. Idag har vi problem med personalkontinuiteten och det vill vi förbättra. Det här kan ett sätt att kanske komma tillrätta med det, säger Lennart Ottosson (KV).

Nu ska förslaget upp i kommunfullmäktige, antingen i juni eller vid första sammanträdet efter sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".