Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
MARK

Sätilaskolan kan böta 700 000 kronor

Publicerat torsdag 12 maj 2016 kl 12.40
Rektor: Liten grupp ställer till stora problem
(1:23 min)
Sätilaskolan
Sätilaskolan. Foto: P4 Sjuhärad

Sätilaskolans årskurser 7 - 9 får skarp kritik från skolinspektionen och måste åtgärda en rad problem om man vill slippa ett vite på 700 000 kronor.

Elever som inte når målen fångas inte upp och får inte stöd i tid, och desssutom förekommer det frekvent kränkande behandling och incidenter på skolan skriver inspektionen.

– Vi kan definiera en relativt liten grupp elever som ställer till stora problem och det är för dem vi inför nästa år måste sätta in åtgärder, säger Torbjörn Jordansson som är tillförordnad rektor på Sätilaskolan.

Skolmiljön ska präglas av studiero och trygghet, enligt skollagen, men på Sätilaskolan har stora brister uppdagats, enligt Skolinspektionen.

Elever vittnar om störda lektioner
Elever på skolan berättar att de inte kan koncentrera sig på lektionerna eftersom det finns klasskamrater som stör ordningen på olika sätt. Lärarna klarar ofta inte att påverka situationen, och ibland kan det ta en halv lektion innan läraren kan börja undervisa. Vissa lärare blir inte alls lydda, berättar eleverna för skolinspektionen.

Skadegörelse, droger och kränkningar
Värst beskrivs situationen vara när det är vikarier som undervisar. Vad gäller tryggheten på skolan skriver skolinspektionen att det ofta förekommer verbala och fysiska kränkningar på skolan, och att elever ibland är påverkade av alkohol eller droger. Skadegörelse, rökning inomhus och spottande på golvet förekommer också.

Det här, och att skolan inte uppmärksammar elever som har svårt att nå målen i tid är de största delarna i skolinspektionens kritik mot Sätilaskolan. Totalt är det på sex områden som skolan får skarp kritik. Den femtonde september ska skolan ha redovisat hur den åtgärdat bristerna. Annars kan kommunen tvingas betala vite på 700 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".