Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN

Smörstekt makrill med nässlor

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 09.27
Smörstekt makrill med nässelröra och kokta ägg
Smörstekt makrill med nässelröra och kokta ägg. Foto: Isabella Westberg/SR

Kan det väckas mer försommarkänslor än så här - när Radiokocken bjuder på smörstekt makrill med en krämig röra med späda nässlor!

Smörstekt makrill med nässelröra och kokta ägg


4 portioner

4 makrillfiléer

2 msk smör

1 liten rödlök

10 cm purjolök (ljusgröna delen)

2 dl förvällda nässlor, finhackade ( 200 g färsk babyspenat)

3 dl vispgrädde

1 dl vatten

Fiskbuljontärning

4 kokta ägg

 

  1. Skala och grovhacka rödlöken, dela purjolöken i tre delar och strimla den.
  2. Fräs rödlöken och purjolöken i smör en kastrull.
  3. Häll på grädde, vatten och smula ner fiskbuljongtärningen.
  4. Koka ner vätskan till hälften.
  5. Blanda ner nässlorna och smaka av med salt och nymalen vitpeppar från kvarn.
  6. Stek makrillen i het stekpanna med smör.Krydda med salt och citronpeppar
  7. Dela äggen och servera tillsammans med sås och makrill

 

Servera kokt potatis (färskpotatis) till makrillen och något fint att garnera med.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".