Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Häglaredsmasten

Liverapportering dag 2 - lyssnarnas frågor

Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 08.42
Skog och telemast som har brutits
200 meter avbruten mast. Foto: Joakim Eriksson.

Detta har hänt:

  • 15/5 kl 22.30 Häglaredsmasten går av.
  • 16/5 kl 14.30 Polisen slår fast att sabotage ligger bakom haveriet.

  • 17/5 kl 06.00 P4 Sjuhärad sänder via webb, app och i FM tillsammans med P4 Skaraborg via reservmast på 102,9.
  • kl 12.20 Ordinarie sändning hörs åter i FM-bandet.

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Hej. Nu drar vi igång liverapporteringen igen. Du är också välkommen att ställa frågor / Jon Koldenius

09:05, 17 May 2016

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Nu kan du höra oss i FM igen! Vi samsänder med P4 Skaraborg på frekvensen 102,9.

09:11, 17 May 2016

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Enligt Aftonbladet har någon skruvat loss muttrar som fäster mastens stålvajrar i betongfundamentet. När P4 Sjuhärad frågar säger polisen att man inte "vill inte bekräfta detaljer ur förundersökningen". Hör mer här: http://t.sr.se/1Xwf72q

09:20, 17 May 2016

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Ulla Brehm, polisens presstalesperson, vill inte gå ut med vad eller vilka som kan ligga bakom. "Vi jobbar med de uppslag som kommit in", säger Ulla Brehm till P4 Sjuhärad.

09:22, 17 May 2016

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Ulla Brehm, polisens presstalesperson: Mastsabotaget är en allvarlig händelse. Polisen vill därför komma i kontakt med alla som kan ha sett eller hört något som berör sabotaget.

09:25, 17 May 2016

Simma: Vad är det som gjort att man inte tror att de som klättrat upp i masten har med saken att göra?

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Hej Simma. Den slutsatsen drog polisen efter att ha pratat noga med ungdomarna och deras föräldrar om filmen och om vad som hänt på platsen. Några ungdomar gick själva till polisen och samtliga ungdomar var identifierade, enligt polisen.

10:12, 17 May 2016

kalle: var kan man se drönarfilmen? Via länken kommer man till en sida där det inte finns film.

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Hej Kalle. Du kan se den i vår artikel här: http://t.sr.se/1Xwf72q

10:25, 17 May 2016

Bengt : ”Sveriges beredskap är god” klassisk ordspråk från II beredskapsåren på 40 –talet kanske var de god ändå för problemen var lite annorlunda då En kanal och Stockholm – Motala gällde Idag lite annorlunda men hur stor beredskap finns det och var finns info. Radio 7 har ständig uppdatering ang sin 102,9 frekvens men hur ser det ut med info och beredskap för andra kanaler hittar inget direkt på SR hemsida SVT ger ingen info som de kan slå sig för bröstet för de som endast har tillgång till de fria kanalerna. Boxerkunder får inte mycket info de heller när de får bild https://www.boxer.se/kundservice/kundservice-informerar/masthaveri-i-boras/ Sen är det Teracom som är ansvariga och vad står det på deras hemsida https://www.teracom.se/privat/nyheter/2016/radio---tv-mast-har-rasat-i-borasdelsjofors/ Undra om Teracom chefen kommit ner och kollat han är den enda som bör ha lön för att ta risker han borde upp och klättra och framförallt se vilken beredskap han har på sin anläggning. När den står uppbyggd igen så lär hen stå där det kan vi nog garantera Har ni planer på radio 7 att ger även info om övriga radio och tv verksamheter som berörs

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Hej Bengt. Vi försöker uppdatera så brett som möjligt så fort vi kan. Men ännu har vi inte kunnat få några konkreta besked om ex Boxer eller SVT. Principiellt är dock Sveriges Radios sändningar prio ett. Orsaken är att P4 är en beredskapskanal. Vid kris och störningar ska vi få ut tillförlitlig information till allmänheten.

10:33, 17 May 2016

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Just nu pågår helikopterinspektion vid Häglaredsmasten. Det är Teracom som bedömer rasrisken för den kvarvarande delen av masten.

10:45, 17 May 2016

Masja: Är det Putin eller IS som ligger bakom sabotaget.

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Hej Masja. Det senaste just nu: Det finns inget som tyder på en internationell koppling, säger polisen till Dagens Nyheter. http://bit.ly/1TWXAgR

10:49, 17 May 2016

Sara: Det vore kanske en bra idé för MSB eller den enskilde att kolla vilken närliggande sändare som det går att hjälpligt lyssna på P4 från.

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Hej Sara. Det låter som en god idé. Hur är mottagningen där du är?

10:51, 17 May 2016

Rickard: På bilder i BT syns uppemot 50 bultförband vars muttrar är avskruvade. Det är ingen liten uppgift... Polisens bedömning att det rör sig om en grupp personer måste man nog hålla med om.

10:51, 17 May 2016

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Treacom arbetar för att få ut P4 Sjuhärads sändning igen i FM. Bland annat står vår satellitbil stand-by för att kunna reläa vår sändning fram till Teracoms sändare.

10:55, 17 May 2016

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Klockan 13 i eftermiddag kommer MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) hålla ett möte med Sveriges Radio, Försvarsmakten, polisen och Teracom. Samverkanskonferensen tittar på vad som ska hända framöver.

11:01, 17 May 2016

Rickard: MSB kallar till krismöte med Försvarsmakten, Polisen, Teracom och Sveriges Radio.

11:12, 17 May 2016

Rickard: Efterkonstruktion i DN. Viktigt att skilja på TEORI och SPÅR. Polisen sa sig ha teorier där främmande makt är en sådan. Något spår tycks de inte ha.

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Hej Rickard. I nuläget utesluter polisen inte någon form av brottslighet. Och man vill inte låsa fast sig vid något huvudspår, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm till P4 Sjuhärad.

11:18, 17 May 2016

Rickard: Uppgifter förekommer att sändaren som placerats i Borås är den enda civila sändaren Sverige har att tillgå.

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Hej Rickard. Det har jag ingen information om. Vi får återkomma i frågan.

11:20, 17 May 2016

AS: För den som inte kunnat ta sig fram på Teracoms erbarmliga hemsidor, så finns i alla fall detta: https://www.teracom.se/privat/radio/frekvenstabeller-radio/

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Hej AS. Tack för länken. Hoppas den kan vara till hjälp för den som vill ställa in andra stationer.

11:23, 17 May 2016

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Teracom har ännu inte säkrat området kring den kvarvarande masten. Innan man gjort det kan inte tekniker gå in och börja jobba med att återställa sändningarna.

11:41, 17 May 2016

Jon Koldenius, Sveriges Radio: "Det här är en oerhört exceptionell händelse. Under hela tiden Teracom haft såna här master sen slutet av 1950-talet har det aldrig förekommit ett sånt här sabotage" säger Marcus Hartmann, presschef på Teracom.

11:47, 17 May 2016

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Det har inte funnits övervakningskameror vid Häglaredsmasten, enligt Marcus Hartmann, presschef på Teracom. Larm har funnits på byggnaden vid masten. Men det löstes inte ut natten då masten gick av.

11:52, 17 May 2016

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Nu tar liverapporteringen en paus. Om inget speciellt inträffar är vi tillbaka om en knapp timme / Jon Koldenius

11:54, 17 May 2016

Isabella Westberg Redaktör P4 Sjuhärad: Nu hörs vår ordinarie sändning i fm-radion igen! Ljudet kan fortfarande vara dåligt för en del mottagare, så samsändningen med P4 Skaraborg fortsätter ett tag till.

12:21, 17 May 2016

BengtOswin: Testade i morse när jag körde mina tidningar runt Nygård i Lilla Edets kommun att få in sändaren på 102.9 och det fungerade utmärkt, med en del störningar. Här händer ofta att radion själv byter till er frekvens om jag inte har REG/LOC intryckt, så den sändaren är (var) stark. Finns det någon tidsplan på när era sändningar åter når ut via FM-bandet?

Isabella Westberg Redaktör P4 Sjuhärad: Nu ska sändningen fungera igen.

12:22, 17 May 2016

BengtOswin: Kanske vore något att informera om att Krisinformation.se har appar för att ta emot viktiga meddelanden- https://www.krisinformation.se/om-krisinformation.se/mobilapp-for-krisinformation.se

Isabella Westberg Redaktör P4 Sjuhärad: Bra tips, tack för det.

12:23, 17 May 2016

Sissel: Hur kan man gå ut med att "inget tyder på internationell koppling"? Man vet ju ännu inte vilka som ligger bakom. Man har ju sagt att man är öppen för alla möjligheter?! Efter vad jag har förstått så anses att sabotera en Radio och TV mast av denna kaliber som en krigshandling. Väldigt allvarligt med andra ord.

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Hej Sissel. Så som jag förstått det har polisen inte hittat något spår som specifikt skulle antyda att det skulle vara någon annan stat eller utländsk organisation som skulle vara gärningsman. Men de vill ändå inte utesluta att det skulle kunna vara så. För det kan komma ny information.

12:54, 17 May 2016

Sara kl 10:51: Där jag bor är det lätt att få in bl a P4 från en sändare som ligger rätt långt bort men till sa ken hör att jag bor högt över en dalgång så det finns inte så mycket i vägen för radiovågorna.

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Hej Sara. Så bra att du bor så att du kan lyssna på radio. Mottagningen påverkas av många saker. Även ex molnighet kan spela in.

12:57, 17 May 2016

Janfor: Varför är sändningen inte i stereo? Hade Teracom ingen stereosändare tillgänglig?

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Hej Janfor. När Sveriges Radios sändning överförs till Teracoms sändare så omvandlas signalen i ett av stegen till mono. Detta sker eftersom utsändningen för tillfället bygger på en tillfällig teknisk lösning.

12:59, 17 May 2016

Torbjörn: Troligen har Teracom avsiktligt valt att sända i mono med reservsändaren, detta för att räckvidden blir betydligt längre för en svag sändare med halvdan antenn om man sänder i mono.

13:21, 17 May 2016

Sissel: Tack för svar! Väldigt bra rappotering här för övrigt :-)

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Hej Sissel. Tack för den fina återkopplingen.

13:23, 17 May 2016

Bengt : Enl nyheterna 18 timmar tystnad via analoga på 102,9 tänkte jag på hur många timmar var 102,9 tyst vid Gudrun stormen. Vi satt och lyssnade via Jönköpings radio ut sändaren den natten och det var först på morgon som 102,9 sände lokala nyheterna. Efteråt fick vi som försvar att p.g.a. fara för eget liv bemannades inte stationen då risken var överhängande för personal att ta sig till stationen lär varit en orsak då. Men hur stor beredskap finns det egentligen på lokalradion i Sjuhärad. Någon som förhoppningsvist diskuteras idag på krismötet som började kl 13,00

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Hej Bengt. Vi återkommer med rapport om mötet senare under dagen. Vad gäller Gudrun så var stationen bemannad under större delen av stormen enligt P4 Sjuhärads nyhetschef Mattias Johansson.

13:30, 17 May 2016

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Vi fick tidigare en fråga varför radiosändningen går i mono och inte i stereo. Orsaken är att sändningen just nu bygger på en tillfällig teknisk lösning. Under ett av stegen när signalen överförs från Sveriges Radio till Teracom måste signalen omvandlas till mono.

13:50, 17 May 2016

Rickard: Har polisen bekräftat muttrarna?

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Hej Rickard. Polisen har ännu inte uttalat sig om vilka spår man hittat på plats. Man fortsätter att hänvisa till att det pågår en förundersökning.

14:21, 17 May 2016

ML: Kommer det vara någon presskonferens efter MSB’s telefonkonferens?

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Hej ML. Konferensen pågår fortfarande. Besked om eventuell presskonferens får vi när mötet är slut. Berättade man på MSBs (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) presstjänst.

14:28, 17 May 2016

Bengt : Det är historia och mitt minne kan svikta det kan Mattias också göra och begreppet att stationen var bemannad under större delen av stormen betyder inte att den var bemannad hela kvällen och natten utan först när nyhetsredaktionen kom på plats på morgon då var den åter bemannad.

Mattias Johansson, Agendachef P4 Sjuhärad: Hej Bengt! Vi lärde oss mycket under stormen Gudrun. I backspegeln så skulle vi varit ännu bättre bemannade än vad vi var. Vi hade extra sändningar under kvällen när det blåste på. Och dagen efter sände vi extra långa sändningar. Detta var under lördag och söndag så bemanningen här var inte som på vardagar. Tekniken och masten var det inget fel på under Gudrun så Sveriges Radio nådde ut. Men jag är helt övertygad om att vi tack vare den erfarenheten vi fick då gör att vi är bättre rustade idag lokalt för en liknande händelse.

14:33, 17 May 2016

Jon Koldenius, Sveriges Radio: Dagen i korthet: Polisen har fortsatt knacka dörr. Men vill inte kommentera vilka spår som hittats vid masten. Det finns ännu ingen gripen, trots flera tips. Enligt Teracom fanns inga övervakningskameror vid masten. Däremot fanns larm vid byggnaderna, men de ska inte ha löst ut. Vid lunchtid började P4 Sjuhärad sända över FM igen. Tack för idag. Nu stänger vi livechatten. Senaste nytt hittar du på vår sajt: https://sverigesradio.se/sjuharad/

14:44, 17 May 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".