Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Häglaredsmasten

Ingen kameraövervakning av masten

Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 10.37
"Larmet har inte utlösts"
(1:26 min)
Sveriges radios satellitbil. I bakgrunden syns en helikopter.
1 av 4
Flera lösningar diskuteras för att nå ut med ordinarie sändning och Sveriges Radios satellitbil finns stand-by att användas vid behov. Foto: Nicola Maniette/SR
Helikopter inspekterar rasrisken.
2 av 4
Teracoms helikopter inspekterar masten för att utesluta risker för nya ras. Foto: Melissa Gustafsson/SR
Häglaredsmasten helikopter
3 av 4
Teracom inspekterar resterna av Häglaredsmasten för att se om det finns en rasrisk. Foto: Melissa Gustafsson/SR
En helikopter flyger ovanför trädtopparna.
4 av 4
Foto: Nicola Maniette/SR

Arbetet med Häglaredsmasten för att få igång P4 Sjuhärads sändningar beräknas fortsätta under dagen. Men arbetet är riskfyllt och tidskrävande. 

Helikoptern cirkulerar ovanför platsen för att säkerställa att det går att arbeta med Häglaredsmasten utan risk för nya ras. 

– Vad vi vill är att komma in på området men innan det måste vi ta reda på att området är säkrat, säger Marcus Hartman är pressansvarig på statliga Teracom som äger och driver Häglaredsmasten.

Under måndagen installerades en reservmast som nu gör att P4 Skaraborg kan samsända över Sjuhärad i fm-radion. För att kunna sända ut P4 Sjuhärads ordinarie sändning, krävs att utrustning från Häglaredsmasten kan flyttas till reservmasten. 

– Det är oerhört viktigt att det kommer igång, och det är allvarligt att det tagit tid. Man ska också komma ihåg att det är en oerhört allvarlig händelse, sedan 1950-talet då vi startade har det aldrig hänt att någon gjort sabotage på det här sättet. Sändningsmasten var inte bevakad men den tillhörande byggnaden är utrustad med larm som inte utlösts. 

– Det finns larm på alla stationer men masten utanför Borås är inte kameraövervakad. Det finns larm i byggnaderna där sändningsutrustningen finns och där har det inte larmat, säger Marcus Hartman.

Så där har man kunnat jobba i fred? 

– Ja om man nu varit inne på stationen överhuvudtaget, men eftersom det inte gått något larm så tror jag inte det, säger Marcus Hartman, pressansvarig på Teracom.  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".