Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Häglaredsmasten

Riksdagspolitiker: Vill ha underrättelse om eventuell hotbild

Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 15.15
Politiker: Vi ska inte vara naiva om att det finns hot
(2:32 min)
Riksdagsledamöterna Cecilie Tenfjord Toftby (m) och Petter Löberg (s)
Riksdagsledamöterna Cecilie Tenfjord Toftby (m) och Petter Löberg (s). Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX och Sveriges Radio

Riksdagsledamoten Cecilie Tenfjord Toftby från Sjuhärad ser allvarligt på sabotaget mot radiomasten och efterlyser bättre information om hotbilder mot Sverige. 

Riksdagsledamoten Cecilie Tenfjord Toftby (m) anser att sabotaget mot radio- och tv-masten i Häglared visar på ett förändrat samhällsklimat.

--Hotbilden idag ser helt annorlunda ut än tidigare och medias roll är ännu viktigare nu än tidigare, säger Cecilie Tenfjord Toftby. Hon har i försvarsutskottet begärt information om ett eventuellt hot.

– Vi har begärt att militärens underättelse- och säkerhetstjänst ska kallas in och berätta för riksdagen om det finns en hotbild som vi inte varit medvetna om, Cecilie Tenfjord Toftby.

Vad tror du själv, finns det en hotbild?

– Polisen utesluter inte det och jag tycker inte vi ska vara naiva och tro att det inte finns en hotbild mot Sverige.

Petter Löberg riksdagsledamot för Socialdemokraterna beskriver sabotaget mot Häglaredsmasten som en unik situation som är svår att förutse:

–  Ska man bevaka mastens fundament dygnet runt så krävs det en enorm kostnad och bemanning. Det är oerhört och svårt att skydda sig mot den typen av angrepp i fredstid. Det här är något vi får lära oss av.

Han efterlyser säkrare system för radiosändningar så att kommunikationskanaler inte kan slås ut på det här sättet.   

– Vi behöver bygga system som står på en stadigare plattform, säger Petter Löberg riksdagsledamot för Socialdemokraterna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".