Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Häglaredsmasten

Ygeman: Teracom måste svara för säkerheten

Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 23.34
"Det är allvarligt"
(1:30 min)
Inrikesminister Anders Ygeman om säkerheten kring masterna.
Inrikesminister Anders Ygeman om säkerheten kring masterna. Foto: Urban Kallin och TT

Inrikesminister Anders Ygeman ser allvarligt på sabotaget av radio- och tv-masten i Borås i söndags kväll. Vilket ledde till att den 330 meter höga masten knäcktes, och att både Sveriges Radios och SVT:s sändningar slogs ut. 


– Det här är allvarligt. Medier har en viktig funktion att fylla för samhällets förmåga att hantera kriser och att förmedla information till allmänheten. Det är Teracom som bär ansvaret för säkerheten kring masterna och de måste också svara för hur de upprätthåller säkerheten, säger inrikesminister Anders Ygeman. 

Tycker du att det är acceptabelt att det uppenbarligen är så lätt att komma in till och till och med upp i de här masterna?

– Det är naturligtvis olyckligt, men förundersökningen får visa vad det är som ligger bakom det här och vilka eventuella brister som funnit i säkerhetsarbetet.

Under nästan 18 timmar hördes det bara brus i Sveriges Radios sändningar över FM-nätet, efter att masten fallit. Däremot gick det att lyssna på webben och i appen SR Play.

Under den tiden påverkades möjligheten att på vanligt sätt nå ut i radion med viktiga meddelanden till allmänheten i Sjuhäradsområdet, till exempel om det hade inträffat en allvarlig olycka som innebar fara för allmänheten. Istället för på den vanliga frekvensen hade sådana meddelanden fått sändas ut i de andra kanaler som också kan tas emot i området.

– Det är allvarligt att det tog så lång tid, säger Markus Hartman på Teracom, men han betonar också att det som hände i Borås var exceptionellt.

Enligt uppgifter i bland annat Aftonbladet, ska masten ha fällts genom att någon har lossat bultar på några av de betongfundament där vajrarna som höll uppe masten var förankrade. Polisen har bekräftat att det handlar om ett sabotage, men vill inte gå in på detaljer.

Under tisdagen hölls ett krismöte om mastbrottet. Försvarsmakten, polisen, Sveriges Radio och Teracom är några av parterna som kallades till mötet som anordnades av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om den knäckta Borås-masten.

Enligt Markus Årskog, kommunikatör på MSB, diskuterades bland annat återställningsarbetet i Borås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".