Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS/MÖLNDAL

Nya detaljer om mordet på Alexandra

Publicerat måndag 23 maj 2016 kl 15.40
Joel Wendle: Hon låste in sig i ett rum
(4:10 min)
Det låsta skåpet där knivar förvaras i köket har en glipa där en tekniker kunde plocka ut en kniv.
Det låsta skåpet där knivar förvaras i köket har en glipa där en tekniker kunde plocka ut en kniv. Foto: Bild ur Polisens förundersökning.

Idag blev förundersökningen kring mordet på Alexandra Mezher från Borås offentlig. Förundersökningen visar att det fanns möjligheter för boende på HVB-hemmet att komma åt knivar.

Enligt protokollet från brottsplatsundersökningen, som blev offentligt idag i och med att åtalet väcktes, så befann sig den 22-åriga kvinnan i köket och svabbade golvet på morgonen den 25 januari, när hon blev attackerad och huggen flera gånger med en kniv. Hon lyckas ta sig ut ur köket och låser in sig i ett rum. På golvet i det rummet förblöder hon av det knivhugg som träffade henne i låret.

Det är en av de boende på hemmet som larmar polisen. Den misstänkte gärningsmannen har då övermannats av tre av de andra boende på hemmet, som håller fast honom tills polisen kommer.

Den polis som griper den misstänkte och sätter handfängsel på honom, beskriver i sin avrapportering den misstänkte som chockad och stressad och svår att få ögonkontakt med.

Låst knivskåp hade glipa  
Det finns inget ögonvittne till knivattacken mot den 22-åriga kvinnan. Men det misstänkta mordvapnet, som är en kniv, hittades uppe på ett skåp i köket. På bladet fanns spår av blod från den 22-åriga kvinnan och på skaftet DNA från den misstänkte gärningsmannen. Också på den misstänktes kläder fanns blod från den 22-åriga kvinnan.

Under transporten till polishuset i Göteborg säger den misstänkte till en av poliserna att han vill bli skjuten av polisen.

Det var också känt sedan tidigare att mannen hade allvarliga psykiska problem. Flera vittnar om att mannen mått mycket dåligt innan dådet på HVM-hemmet.

Inget känt motiv till dådet
Hur den misstänkte fick tag på kniven är oklart. Alla knivar på boendet hölls inlåsta i ett av köksskåpen med ett hänglås. Men polisens utredningen har visat att det gick att öppna det skåpet fem centimeter trots att det var låst, vilket enligt utredningen kan ha räckt för att få in en hand och ta en kniv.

Varför den misstänkte gick till attack är oklart. Enligt en bedömning av rättsmedicinalverket led han av en allvarlig psykisk störning. Den misstänktes advokat, Claes Kennedy, menar på att hans klients dåliga psykiska status gör att det inte går att utreda något motiv till attacken.

– Som det ser ut så kan han varken erkänna eller förneka för han har ingen minnesbild av den här biten, säger Claes Kennedy.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".