Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN

Somrig tårta med ananas och kolakräm

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 10.30
Recept på brasiliansk tårta med ananas och kolakräm.
1 av 4
Foto: Niclas Odengård/SR.
Foto: Niclas Odengård/SR.
2 av 4
Foto: Niclas Odengård/SR.
Med hjälp av ett par pinnar hindras plastfolien från att kletas fast i tårtan. Foto: Niclas Odengård
3 av 4
Med hjälp av ett par pinnar hindras plastfolien från att kletas fast i tårtan. Foto: Niclas Odengård
Foto: Privat
4 av 4
Foto: Privat

Vår lyssnare Débora nappade på vår efterlysning efter en gästkonditor, och resultatet blev en läcker sommartårta från Brasilien.

Följ receptet nedan och bjud på en ovanlig sommartårta.

Sockerkaka med apelsinsmak

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • rivet skal av 1 apelsin
  • ca. 1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
  1. Vispa ägg och socker tills det är vitt och pösigt. Tillsätt apelsinskal. 
  2. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Sikta ner mjölblandningen lite i taget och vänd ner den i smeten. 
  3. Häll upp i en smord och bröad springform. 
  4. Grädda i 175 grader 35-40 minuter.

Vaniljkräm med ananas 

  • 1 burk konserverad ananas
  • 2dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 2 msk maizena
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker (spara till sist)
  • 1 msk apelsinlikör om man vill lyxa till den lite extra 
  1. Vispa samman alla ingredienser i en kastrull. Låt sjuda på svag värme och vispa hela tiden tills krämen tjocknat. (Det ska inte koka för då skär sig krämen) 
  2. Låt svalna. 
  3. Blanda i vaniljpulvret och ananasbitarna utan spad.

Man kan dubbla receptet på fyllningen om man gillar tårta med mycket kräm. 


Kolakräm att täcka tårtan med (Dulce de leche)

  • 1 burk kondenserad mjölk (eller 1 burk färdig dulce de leche)
  1. Lägg den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en hög kastrull och häll på vatten så att det täcker burken. 
  2. Koka upp och koka i två timmar. Har du en tryckkokare, då räcker det med 50 minuter på medel värme. Fyll på med mera vatten under koktiden. 
  3. Ta sedan upp burken och låt den svalna innan den öppnas (viktigt). Då är din dulce de leche klar. 


Dekorering

  • 1 dl kokosmjölk
  • 2 msk socker.
  1. Blanda ihop ingredienserna och koka upp det.
  2. ”Fukta” kakan genom att fördela den varma kokosmjölken över tårtbotten och sedan även över den andra delen. Använd gärna en matsked.

Dekorera med rostade nötter, som hasselnötter, jordnötter eller cashewnötter. Det går även bra att strö över lite flingsalt om man gillar det ihop med dulce de leche.

Tårtan ska serveras riktigt kyld och smakar alltid bättre dagen efter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".