Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Skolor positiva till företräde för nyanlända

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 14.05
Malmen: Vi kommer göra ett överintag
(1:29 min)
Victoria Alarik och Montessoriskolan Malmens elever. Foto: Ebba Hjertberg
Montessoriskolan Malmen är en av skolorna som är positiva till regeländringen. Foto: SR

De nyanlända eleverna ska fördelas bättre över skolorna, friskolor ska nu tillåtas att låta nyanlända gå före i kön. Förslaget välkomnas av både Montessoriskolan Malmen och Kunskapsskolan i Borås.

Det är regeringen och allianspartierna som har kommit överens om förtur till friskolorna, som en del av den migrationspolitiska överenskommelsen.

Idag är fördelningen av nyanlända elever mycket skev, enligt utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) tar cirka tio procent av skolorna emot hälften av alla nyanlända elever.

Tror inte på kritik från köande
På Montessoriskolan Malmen i Borås är man positiv till att ta emot. Förändringen innebär att friskolor frivilligt kan välja att låta fem procent nyanlända gå före i kön. När en friskola söker tillstånd anger man hur antagningen ska ske, och de reglerna måste man sedan hålla sig till men regeländringen är alltså att friskolor ska få göra avsteg från kösystemet.

Idag har Malmen en kö på upp emot 200 elever men rektor Kenneth Larsson ser ändå inte att förturen skulle framkalla kritik bland de som köat länge.

– Vi kommer att göra ett överintag, säger Larsson.

För Malmens del tror rektorn att det kan handla om maximalt mellan fem och tio nyanlända elever.

Utmaning också
Skolan har varit i kontakt med Borås stad för att få råd, då man också ser de nyanlända eleverna som en utmaning och att det också kan leda till nyanställningar av personal.

– Vi förstår att vi måste förstärka vår elevhälsa och kringpersonerna runt denna men mer exakt vet vi inte ännu, innan vi fått information från kommunens Centrum för flerspråkigt lärande och deras kartläggning av eleverna, säger Kenneth Larsson, rektor på Malmen.

Björn Nyman, rektor på Kunskapsskolan, är också positiv till det nya.

– Det är bra om det blir en bättre fördelning, och jag tror inte att det kommer att bli några problem med att vissa går före i kön eftersom vi kommer att utöka skolan, säger han.

Engelska skolan i Borås säger att för dem är det inte aktuellt i nuläget att låta nyanlända gå före, eftersom alla platser är upptagna. Enligt Engelska skolan har man idag cirka 4 procent nyanlända elever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".