Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Löparskolan

Löparskolan - så äter du

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 14.04
Se upp med sötad müsli
(3:20 min)
Nyttig mat
1 av 2
Foto: Malin Rudblom/Scanpix
Mattias Ahlqvist kostrådgivare och Kristin Holmberg programledare. Foto: Kristin Holmberg/SR
2 av 2
Mattias Ahlqvist kostrådgivare och Kristin Holmberg programledare. Foto: Kristin Holmberg/SR

I Löparskolan har det blivit dags att prata mat. För om Kristin ska kunna springa lättare och inte riskera att skada knän och leder, så vill hon gå ner i vikt. Kostexperten ger goda råd och recept på nyttig müsli.  

Mattias Ahlqvist jobbar som kostrådgivare och för att han ska få en bild av hur Kristin äter har hon fört matdagbok under en vecka. Det första han tittar efter är när och vad hon har ätit.

Många äter frukost runt klockan sex, lunch mitt på dagen och middag på kvällen. Detta är ett problem menar Mattias eftersom man ofta blir så hungrig på kvällen att man överäter.

"Mellanmål håller hungern borta på dagen."

Ät mer tidigt på dagen
För att illustrera matintaget under dagen ritar Mattias en triangel med spetsen neråt. Högst upp symboliseras intaget av mat på morgonen där man kan lägga mycket mat som också innehåller kolhydrater. Spetsen nedåt symboliserar ett mindre matintaget på kvällen.

Många äter kolhydrater till frukost och det brukar inte vara ett problem menar Mattias eftersom kroppen hinner göra av med det under dagen. Men när det gäller resten av dagen gäller det tänka till lite mer.

"Ät endast bröd och flingor till frukost, välj lagad mat resten av dagen"

Så fördelar du kosten på en dag:

  • Kl. 06 - Frukost: Smörgås, gärna knäckebröd med ett ägg på. En dl yoghurt med osötad müsli. Gör gärna egen med receptet nedan! 
  • Kl. 09 - Mellanmål: En frukt.
  • Kl. 12 - Lunch: Sallad med grönsaker och protein som exempelvis tonfisk. Den som tränar och inte vill gå ner i vikt rekommenderas att lägga i lite pasta.
  • Kl. 15 - Mellanmål: Protein som exempelvis kvarg eller cottage cheese, nötter och frukt, för att inte vara hungrig till middagen.
  • Kl. 18 - Middag: Protein och grönsaker, som exempelvis kyckling- eller fiskgryta. För att gå ner i vikt, ta bort kolhydrater som pasta och ris, eller byt ut mot råris.

RECEPT: Frukostmüsli

6 dl Havregryn 

2 dl Solroskärnor

2 dl Havrekärnor

2 dl Hackad mandel

1 dl Krossade linfrön

1dl Sesamfrön 

1 1/2 dl Rapsolja 

Rosta i ugn 15-20 minuter på 175 grader. När den är klar och har kallnat kan man smaksätta med torkade blåbär, gojibär eller russin. 

Se de andra delarna av Löparskolan här!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".